Foto: TT

Våryra björnungar tittade ut

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det dags: Björnungarna på Skansen i Stockholm gjorde debut i offentligheten. Men det tog en stund innan småttingarna vågade kika ut inför ett stort pressuppbåd. Först sedan mamma björn gett klartecken gick det bra.

Klockan 9 öppnades luckan och ganska snart tittade Lill-babs ut i vårsolen, men blev lite tveksam inför folksamlingen som nyfiket tittade på. Tätt följd av de små ungarna som i nuläget väger omkring fem till sex kilo.

– De vaknar gradvis och har varit på benen i några veckor, men det är första gången de är ute för i år och så här sprattliga har de inte varit hittills, säger Linda Törngren, djuransvarig på Skansen.

Lill-babs höll koll på ungarna

Tassa, Tundra, Trubbel och Tiburtius, två honor och två hanar, föddes den elfte januari. Det är tre år sedan björnhonan Lill-babs senast fick ungar och kullen är ovanligt stor. Senast en hona fick fyra ungar på Skansen var 1993.

Ungarna lever nära sin mamma i flera år innan de kan klara sig helt på egen hand. En något nervös Lill-babs hade fullt sjå att hålla ihop sin flock.

Björnarna släpptes traditionsenligt ut ur idet på Tiburtiusdagen, den första vårdagen enligt den gamla bondepraktikan.

– Det är främst styrt efter hur honan uppför sig och honans signaler om att hon är redo att ta med sig ungarna ut, säger Linda Törngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.