Foto: TT

Vattenvarning kvar i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Vatten från det kommunala vattenledningsnätet i delar av Saltsjö-Boo i Nacka är fortfarande otjänligt som dricksvatten. Rekommendationen att koka vattnet innan man dricker det kvarstår förmodligen hela veckan.

Det har gått nästan två veckor sedan Nacka kommun tog vattenprover som visade sig innehålla förhöjda värden av koliforma bakterier, och fortfarande kvarstår problemet. Kommunen kan i nuläget inte säga när problemet är åtgärdat.

– Det är provtagningarna som är tidskrävande, säger Sam Carlsson, pressansvarig på Nacka kommun.

Tusentals Nackabor drabbade

Totalt är det 2.500 hushåll som fortfarande rekommenderas koka sitt vatten, cirka 9.000 personer uppskattas vara drabbade.

– Vi jobbar systematiskt med att begränsa området genom avstängningar av vattenledningar, säger Sam Carlsson.

Rekommendationerna gäller veckan ut

På sin hemsida skriver Nacka kommun att de boende i området kan räkna med att rekommendationerna kommer gälla veckan ut. Enligt Sam Carlsson kan vissa nog räkna med att det dröjer längre än så.

– I områdena närmast källan riskerar perioden bli lång, längre än enbart denna vecka, säger han.

LÄS MER: Otjänligt vatten i Värmdö och Nacka

Arbetet med att lokalisera källan till bakterierna pågår, bland annat har man stoppat vattenflödet  i vissa ledningar för att kunna separera olika vattenledningsområden från varandra. Dessutom ökar kommunen antal prover man tar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.