Foto: TT

Vattnet i Värmdö åter drickbart

Uppdaterad
Publicerad

Värmdöbor kan nu dricka vattnet utan att det är någon risk för hälsan. Under tisdagen kom provsvar som bekräftar att vattnet i Värmdö inte längre behöver kokas innan man dricker det.

Det var i fredags som rekommendationen om kokning av vattnet infördes i Värmdö och Nacka efter att Nacka kommun vid en rutinprovtagning upptäckt att det fanns för höga halter av koliforma bakterier i en ledning som fortsätter in i Värmdö kommun. Koliforma bakterier som finns i tarmkanalen hos djur och människor men som också finns naturligt i jord och vatten.

– I fredags stängde vi av vattnet i den aktuella ledningen med påverkat vatten. Vi har sedan dess löpande tagit prover under hela helgen på olika ställen i kommunen. Värdena från provtagningarna har stadigt visat bättre och bättre resultat. Vi har nu två bekräftade provsvar, tagna med ett dygns mellanrum, som visar att vattnet är hälsosamt att dricka, Lars Öberg, chef för Samhällsbyggnad och tillväxt.

Nacka väntar på provsvar

I dagsläget är det inte klarlagt varifrån bakterierna kom ifrån. Ledningen där man hittade bakterierna kommer att spolas, och sedan ska godkända prover tas innan ledningen tas i drift igen.

I Nacka uppmanas fortfarande boende i vissa områden i östra Saltsjö-Boo att koka vattnet. Nacka kommun väntar nya provsvar under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.