Vera, 13 och Ava, 8 blev vittnen till skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga Vera Morge och hennes lillayster Ava var på väg hem från skolan när de plötsligt hörde skottlossning.

– Jag blev väldigt chockad och rädd, säger Vera Morge.

På onsdagseftermiddagen uppstod en hotfull situation som slutade med att en man sköts i benet av polis på Södermalm. Mannen var beväpnad med kniv och befann sig på Gotlandsgatan där det rörde sig mycket folk.

Vera Morge berättar att hon och lillasyster Ava var på väg hem och hade tagit trapporna upp från Götgatan mot Gotlandsgatan när de plötsligt hörde skottlossning.

– Först hörde vi skotten och sedan var det massa poliser som skrek: Lägg ner dina vapen, lägg ner dina vapen, säger Vera Morge.

Vera och Ava Morge såg en man som höll en kniv i vardera hand uppsträckta i luften.

– Sen hörde vi polisen skrika åt honom igen, säger Vera.

Indragna i skola av en lärare

Längre hann inte flickorna vara på gatan i tumultet, dörren öppnades nämligen till Europaskolan som ligger intill platsen och en lärare drog in de båda flickorna och stängde dörren.

Från skolans fönster såg de att mannen sprang från poliserna.

– Han sprang och vi hörde skott och sedan föll hann ihop, säger Vera Morge.

Flickornas mamma mötte sedan upp dem efter en stund och hon är tacksam och imponerad över det rådiga ingripandet som läraren stod för.

– Det var så fint att läraren såg hur läskigt det var och drog in barnen och satte dem i säkerhet, säger mamman Josefin Morge.

För barnen blev händelsen chockartad.

– Vi bor bara ett kvarter bort, det här är vår väg hem från skolan. Man är i chock, säger Vera Morge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.