Habib Dilmac, ordförande Syrianska Riksförbundet i Sverige, Samir Rhawi, ordförande Arameiska-Syrianska KIF i Norsborg och Jonathan Varli, ordförande-Syrianska Arameiska Ungdomsförbundet i Sverige. Foto: Privat

”Vi viker oss inte”

Uppdaterad
Publicerad

Efter skadegörelsen i Norsborg är oron stor och reaktionerna starka bland de drabbade föreningarna. Nu går de tillsammans ut i ett pressmeddelande.

Polisen utreder ett misstänkt fall av allmänfarlig ödeläggelse i Norsborg. Det var strax före lunch på tisdagen som polisen larmades till Arameiska-Syrianska Föreningen och upptäckte omfattande skador i lokalen när de kom fram. Efter händelsen är oron stor och reaktionerna starka. Representanter för Syrianska Riksförbundet i Sverige, Syrianska Arameiska Ungdomsförbundet i Sverige och Arameiska-Syrianska KIF i Norsborg skriver tillsammans i ett pressmeddelande om händelsen.

– Många av våra medlemmar lokalt i Norsborg och i övriga Sverige är chockade, oroliga och frustrerade över händelsen. Att en förening som samlar kvinnor, män, barn och ungdomar för en social och kulturell samverkan ska drabbas av det här är väldigt oroande.

Granatsplitter i lokalen

I pressmeddelandet uppges det att splitter från en handgranat hittats inne i lokalen och att föreningslokalen har skador på väggar, element och rör samt vattenskador. Ingen person ska ha kommit till skada. Men det är inte första gången som föreningarna känner sig hotade.

– Än en gång upplever en syriansk-arameisk organisation attentat och skadegörelse. Tidigare under våren totalförstördes Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundets lokaler i Södertälje av ett brandattentat, skriver de i sitt pressmeddelande.

”Vi viker oss inte”

Polisen arbetar utifrån tanken att något har detonerat. Under tisdagen undersökte man platsen med bombgrupp och tekniker. Polisen fortsätter sitt arbete. Likaså fortsätter föreningarna sitt arbete.

– Vi som förbund tillsammans med våra lokala föreningar över hela Sverige kommer att fortsätta vårt arbete för att vara en del av ett samhälle som bygger på samverkan för något bättre. Vi viker oss inte för de krafter som förstör, skriver föreningarna i sitt pressmeddelande på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.