Villaidyllen är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Villor som köps upp för att rivas och byggas om till bostadsrätter blir allt vanligare i Stockholm.

Nu protesterar villaägare i Aspudden mot att deras bostadsområde förstörs.

Chockade grannar

När huset i villaidyllen i Aspudden såldes trodde grannarna att en barnfamilj skulle flytta in. Det blev en smärre chock när köparen snabbt sålde villan vidare till en byggherre, som nu ska riva den och bygga ett hus med åtta bostadsrätter.

-Det är ett utnyttjande av detaljplanen. Det finns inget som säger att det i nuläget bara ska vara småhus, vilket var planerna när husen byggdes. Vi önskar ett tillägg som säger att det bara är en- till tvåfamiljshus som ska byggas på de här tomterna. Vi är annars oroliga att tomterna i området kommer att styckas upp och förstöras, säger grannen Maria Raymondsdotter Worton.

Värdet kan minska

Detaljplanen i det här området är från 1918, och att villor rivs för att ersättas av bostadsrätter har på sistone hänt på flera håll i södra Stockholm. Men stadsbyggnadsborgarrådet ser inget problem med att områdena förändras:

-Detaljplanerna här medger flerfamiljshus och vill man ändra detaljplanen ska man gå ihop med sina grannar i villaägarföreningar och ansöka om en detaljplanförändring. Men det kan resultera i att byggrätterna i området minskar och i sin tur minskar också fastighetsvärdet, säger stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M).

Stadsbyggnadsborgarrådet har under fredagen bjudit in grannarna i Aspudden till ett möte för att diskutera detaljplanen.

Lars-Erik Taubert

lars-erik.taubert@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.