Strax före lunch rånades telefonbutiken Foto: Stefan Reinerdahl

Vittnet: Jag trodde rånet var ett ”practical joke”

Publicerad

Andreas stod inne i telefonbutiken när de tre rånarna kom in. – Min första tanke var att ta ifrån dem kofoten, berättar han för SVT Nyheter Stockholm.

Andreas, som egentligen heter något annat, beskriver att det var en känsla av ett ”practical joke” när rånarna kom in i butiken i Jakobsbergs centrum.

– De var utrustade med taffliga huvor och utrustningen bestod av en liten kniv och det klassiska rånarattributet, kofot, berättar Andreas för SVT Nyheter Stockholm.

Han beskriver att gärningsmännen som såg ut att vara yngre pojkar, uppfattades skärrade.

– Det som stör mig är att jag reagerade så som jag gjorde. Min första tanke var att ta ifrån dem kofoten, men samtidigt trodde jag att det var ett skämt. Rånarna såg inte alls farliga ut, utan mer skärrade, taffliga och ganska kortväxta och unga, säger Andreas.

Utsatt affärsverksamhet

Mellan juli och september rånades tio butiker runt om i Stockholms län, alltså drygt tre butiker i månaden. Telefonbutikerna är utsatta och många i branschen vittnar om att det har blivit ett problem. Några butiker har valt att sätta in vakter i butikerna medan andra tillfälligt har tvingats stänga. En butik valde att lämna sina lokaler efter en smash and grab-kupp i Rinkebystråket.

En anledning till att så många telefonbutiker blivit rånade är enligt branschföreningen Svensk handel att den minskade kontanthandeln gör att kriminella ser sig om efter andra stöldbegärliga varor som är lätta att sälja på andrahandsmarknaden.

Vittnet: Samhället behöver civilkurage

– Hade polis funnits på plats i Jakobsberg hade man kunnat ta hand om de tre pojkarna med handkraft. I efterhand har jag funderat på om vi verkligen kan ha ett samhälle helt utan civilkurage. Nu har jag ju själv blivit ett exempel på detta, säger Andreas.

Ingen är gripen eller misstänkt för rånet i Jakobsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.