Vy över Norrtälje ska locka sommarstugeägare att hyra ut till socialkontorets klienter. Foto: montage SVT

Vykortskampanj ska ge fler tillfälliga bostäder

Uppdaterad
Publicerad

I Norrtälje har socialkontoret nu en kampanj för att få folk att hyra ut sina sommarhus under vintern som tillfälliga bostäder. Efter de stora flyktingströmmarna är behovet större än någonsin.

Det är bostadsbrist i hela länet och svårt att ordna bostäder snabbt för dem som är i kris.

I Norrtälje kommun finns flest fritidshus i hela landet, många står tomma på vinterhalvåret, och det är tomma bostäder som kommunens socialkontor är intresserade av för tillfälliga bostadslösningar.

Vykort till fritidshusägare

Nu har de skickat ut vykort till sommarhusägare där man föreslår att de ska hyra ut stugorna på vintern i stället för att låta dem stå tomma.

– Det har gått jättebra. Vi har fått ganska många svar, inte bara på sommarstugor utan också på andra tomma hus, som vi annars inte skulle känna till, säger Silvija Mujakovic, enhetschef för försörjningsenheten på socialkontoret i Norrtälje.

Ökat tryck

Tidigare har kommunen på vintrarna hyrt av andra aktörer som har tomt så års, som till exempel vandrarhem. Att hyra sommarstugor är att gå ett steg längre. Det handlar om att lösa bostadsproblem för socialkontorets klienter, en grupp som blivit större sedan Norrtälje kommun nu tar emot 22 flyktingar i månaden.

– Det är klart att en ökning har medfört att det är svårare att lösa, men samtidigt har vi alltså utökat det tänk som vi tidigare haft med den här kampanjen om sommarstugor. Allt går att lösa om man har bra idéer.

Socialkontoret följer upp

Kontrakten skrivs mellan värden och hyresgästen direkt, men socialkontoret följer upp och hjälper till.

Vad gör ni till våren när kontrakten går ut och de här personerna behöver någonstans att bo igen?

– Då kan det handla om att om någon hyr ut i sex månader, då vet vi att om sex månader måste vi ha ett annat boende. Sedan är det så, att man måste absolut ha tilltro till våra klienter. De löser ofta boendefrågan själva, om de får lite andrum och tid att tänka till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.