Foto: SVT/TT

Youtubestjärnor ska samlas på Globen

Uppdaterad
Publicerad

De började med hemmavideos. Nu är destora stjärnor på Youtube och i september samlas de på en ny festival på Globen.

Att göra filmer och lägga ut på sin egen Youtube-kanal är inget litet obskyrt fenomen. En del av de stora svenska, unga youtube-stjärnorna har fler tittare än vi på SVT Nyheter Stockholm, och nu får de en festival.

Den nya festivalen VidStar beskrivs som en fest och festival för att hylla dagens och framtidens digitala stjärnor. På sju scener kommer över 30 Youtubestjärnor att vara med på shower, träffa fans och dela med sig av tips.

På plats utlovas några av landets populäraste Youtubestjärnor, så som Clara Henry, LakiDoris, Tova Helgesson, I Just Want To Be Cool, De vet du, Thomas Sekelius, Anty och Hampus Hedström. Sammanlagt har de medverkande flera miljoner prenumeranter på Youtube.

Vill höja statusen

Festivalen är inte förrän i september men nu har programmet och deltagarna släppts.

– Syftet med festivalen är att höja statusen på online-videokulturen att höja status på youtubers som lägger upp väldigt välarbetade klipp, de har en otrolig påverkan i sin målgrupp och det är det många som behöver känna till och förstå, säger Emma Egnell, grundare och producent till Vidstar.

”Rörlig bild den nya svenskan”

Festivalen ska bestå av fyra delar, med utbildning, möten, mentorskap och fest. Branschproffs ska ge tips till annonsörer, kommunikatörer och marknadsförare, den som vill kan prova på exempelvis egen ljud- och musikproduktion och det blir party med artister och Youtubers.

Och det här är framtiden, enligt Emma Egnell.

– Jag tror att rörlig bild är den nya svenskan, det nya sättet att kommunicera. Vi kommer att läsa och skriva mycket mindre i framtiden, det är rörligt som vi kommer att orka titta på.

Övriga medverkande är bland andra Moa Murderess, Liam Pitts, Josephine Qvist, Emil Andersson, Katrin Berndt, TTF Entertainment, Stratolys, Filip Dikmen, Tova Helgesson, Mario Lorino och Leon Gavric.

Festivalen har ingen åldersgräns, alla får komma.

Rättelse: tidigare skrev vi att det fanns en åldersgräns på 13 år, vilket var fel. Det finns ingen åldersgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.