Foto: Fredrik Sandberg/TT

Yrkesgymnasiet riskerar vite efter fortsatta allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare krav på åtgärder på skolan kvarstår allvarliga brister i arbetet med särskilt stöd. Därför ansöker nu Skolinspektionen om ett vite på 300 000 kronor.

Det var vid en regelbunden tillsyn i våras på Yrkesgymnasiet i Stockholm som Skolinspektionen kunde konstatera en mängd allvarliga brister. Skolan riskerade då ett vite på 700.000 kronor men fick fram till sista oktober på sig att åtgärda bristerna.

Thorengruppen AB som driver yrkesgymnasiet lyckades åtgärda en del av problemen som bland annat att eleverna numera får ett aktivt lärarstöd och att det finns rutiner för elevernas inflytande över undervisningens innehåll. Men Skolinspektionens uppföljning visar att det fortfarande finns elever på skolan som är i behov av särskilt stöd och inte får det.

Riskerar nytt vite

Skolinspektionen kommer därför att ansöka om att Förvaltningsrätten ska döma företaget till 300.000 kronor i vite. Samtidigt så har de även fattat ett nytt beslut som innebär att om bristerna inte åtgärdas före den 2 maj kommer myndigheten ansöka om ytterligare ett vite på 500.000 kronor, detta för att företaget ska snabba på åtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.