Ytterligare kritik mot Lexbase

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Lexbase växer och krav framförs på en grundlagsändring. Samtidigt visar TT:s granskning på en rad felaktigheter hos tjänsten. Bland annat hängs oskyldiga personer ut som brottslingar.

Grundlagen måste skrivas om och så fort som möjligt. Det anser Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö efter lanseringen av Lexbase.

Samtidigt har TT hittat en rad brister i tjänsten:

Databas med domar

En person som dömts i tingsrätten för vållande av annans död friades sedan i hovrätten. En sökning i Lexbase visar dock enbart tingsrättsdomen.

– Jag vill inte ge mig in på teknikfrågor men det ska inte fungera så, säger Pontus Ljunggren, advokat och talesman fram tills på tisdagen, då han valde att hoppa av sitt uppdrag.

– Personen vet ju själv om att han är friad och kan visa hovrättsdomen men ska naturligtvis kontakta vår kundtjänst.

Ett annat exempel är om någon flyttar in i ett hus där en tidigare dömd bott. Den nyinflyttade får då ”ta över” den röda prick på huset som hos Lexbase indikerar en dom.

Flera exempel

Ser du inget som helst etiskt problem i att en oskyldig person hängs ut?

–Det är klart att jag ser det som ett problem, men hur vi ska lösa det...hittills har vi lagt ut den adress som är angiven i domen. Vi tycker inte vi hänger ut någon.

Via den kontroversiella karttjänsten ska det bara gå att få fram adress och inga namn, om inte användaren väljer att ladda hem domen mot en kostnad.

TT har dock hittat en rad exempel där lägenhetsnummer anges samt vilken nationalitet den dömde har.

Pontus Ljunggren är nu själv kontaktad av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och ett disciplinärende kan komma att inledas.

– Jag tycker sajten är förskräcklig. Det är ett missbruk av grundlagsrättigheterna och man snyltar på offentlighetsprincipen, säger Ramberg.

– Att dessutom kunna bli felaktig utpekad är väldigt allvarligt.

Stor kritik

Även från politiskt håll kommer kritik. Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, säger i en skriftlig kommentar:

”Jag håller med Datainspektionen om att lagstiftningen behöver ses över. S har förhandlat fram en integritetsskyddskommitté med regeringen. Där passar den här frågan in. Jag vill att kommittén kommer igång så fort som möjligt”.

Johansson ser också ett problem i hur enkelt känsliga uppgifter kan spridas.

”Det är en väldigt obehaglig utveckling. Dessutom finns personer med i databasen som haft vårdnadstvister. Konsekvenserna för den enskilde kan bli stora”.

Så fungerar Lexbase

  • Sajten lanserades i måndags och har samlat domar fem år tillbaka i tiden.
  • Användaren kan söka på namn, personnummer, adress eller via en karta där det i detalj går att titta exempelvis på en gatuadress.
  • Att söka på ett namn och se om det förekommer i svensk domstol är gratis, likaså att titta om det finns domar kopplade till en viss gatuadress.
  • Att läsa en dom kostar däremot 49:- respektive 79:- beroende på hur utförliga uppgifterna användaren vill åt.
  • Domarna följer inte folkbokföringen. Om en dömd person flyttar kan därför en oskyldig person få en röd prick – symbolen för en dom på sin adress – om han eller hon flyttar in i ett hus där den dömde tidigare bott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Databas med domar

Mer i ämnet