Foto: SVT

Sundsvall – Norrlands Silicon Valley

Uppdaterad
Publicerad

Industristaden Sundsvall har blivit Norrlands Silicon Valley med en växande IT-branch och det är bara Stockholm och Lund som kan visa upp en procentuellt sett större arbetsmarknad för IT-sektorn i hela landet.

När två timmerbilar med de nya extra långa släpvagnarna rullar in till Ortvikens pappersbruk i Sundsvall samtidigt som röken från fabrikernas skorstenar stiger mot skyn kan man tycka att det är bilden av stadens ekonomi, men det är en bild som i allt större utsträckning utmanas av IT-branschen.

Norrlands IT-huvudstad

Industrin sysselsätter fortfarande fler sundsvallsbor än IT-branschen men Sundsvall är idag Norrlands IT-huvudstad med bred marginal, 4,5 procent av kommunens arbetsmarknad finns i IT-branschen och kommunens IT-arbetsmarknad är procentuellt sett landets tredje största, knappt slagen av Lund och med häng på Stockholm. Det här visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Vi är en stark IT-stad som växer väldigt starkt. Vi har ett ständigt behov av 300 personer som skulle kunna anställas om de kommer till vår stad, säger Lars Persson Skandevall som är branschutvecklare och VD på Bron Innovation, en förening för IT-branschen i Västernorrland.

Blomstrande bransch

Även om de stora statliga myndigheterna som finns i Sundsvall utgör en viktig grundstomme i branschen så märks den blomstrande IT-sektorn tydligt hos företaget  Dewire med kontor mitt i Sundsvall.

– Vi bygger digitala lösningar för kunder i hela norden, det är appar och samhällstjänster, systemutveckling, kan man säga, berättar John Hägglund som är ägare och vice VD i bolaget.

Utstrålar kreativitet

På Dewire jobbar 60 personer i lokaler med en utformning som utstrålar kreativitet, ett av mötesrummen är till exempel inrett som en tågkupé från 70-talet och företaget har lyckats skapa en rad framgångsrika produkter.

– Vi mäter oss väldigt väl med det som sker på andra håll i världen, menar John Hägglund som tycker att Sundsvall är en bra stad för ett IT-företag.

– Det finns en kontinuitet och vi har en bra kostnadsnivå på lokaler och ett bra samarbete med universitetet, förklarar han.

Växer så det knakar

Samtidigt växer Dewire så det knakar, med en tillväxt på 20 procent per år söker man hela tiden nya medarbetare.

– Det är en trevlig bransch, det är lättsamt och roligt och det är det som är grejen, att det ska vara roligt att jobba, säger Charlotte Ödegård som jobbar som projektledare på Dewire.

Koppling till industrin

Branschutvecklaren Lars Persson Skandevall på Bron tror att kopplingen mellan industrin och IT-branschen är nyckeln till Sundsvalls framgångssaga i IT-sektorn.

– IT är ett verktyg som används för att kunna göra processer smidigare och hjälpa anställda till smartare lösningar. Vår region råkar vara väldigt duktig på att utveckla nya applikationer och nya lösningar och tekniker för att använda IT och det är det som gör att branschen växer så mycket här, menar han.

Och i branschen tycker man att Sundsvall är en bra IT-stad, det menar i alla fall Charlotte Ödegård på Dewire.

– Jo det tycker jag att den är, det finns mycket jobb så jag tycker att den är bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.