Foto: TT

1.200 nya jobb inom försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Enköping är en av orterna som kommer att få nya arbetstillfällen när försvaret ökar personalstyrkan de närmaste åren.

Vid årsskiftet gör försvarsmakten om sin organisation, något som kommer att ske stegvis under tre år.

– Den tydligaste satsningen som görs är på Gotland. Lokalt blir det tydliga förstärkningar i Karlskrona och i Enköping, säger generalmajor Karl Engelbrektson.

1.200 personer ska anställas, det rör sig om allt från officerare till civila tekniker. Därför genomförs från nästa år en längre grundutbildning.

– För att använda fotbollstermer så utbildar vi inte bara backar, mittfältare eller anfallare. Vi tränar upp hela laget samtidigt.

De nya anställningarna finansieras delvis av att försvarsanslagen höjs med 10,2 miljarder 2016—2020. 2016 blir höjningen 1,3 miljarder för att därefter öka. Exakt hur de extra miljarderna ska spenderas kommer försvaret att redovisa i sitt budgetunderlag i mars.

Andra exempel på kommande förstärkningar är fler fartyg i marinen och ett nytt arméförband på Gotland.

På vissa orter kommer antalet anställda att minska. Det gäller Norrbottens regemente i Boden och Arvidsjaur, Skövde, Karlsborg och på Revingehed i Skåne. Det kommer att lösas med pensionsavgångar och omplaceringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.