Premiär för dokumentären om Anna Lindh

Uppdaterad
Publicerad

I samband med tioårs-dagen av mordet på Anna Lindh sänds i kväll klockan 20.00 en dokumentär i SVT1.

Det var på ABF i Enköping som Anna Lindhs politiska gärning började. Den tog henne senare vidare till SSU i Enköping och till storpolitik i Europa.

– Hon var väldigt glad och spontan. Och enormt drivande. Hon ville verkligen åstadkomma något. Det ville hon hela tiden, säger tidigare kommunalrådet Rolf Jönsson (S) i Enköping.

Tio år sedan mordet på Anna Lindh

Rolf Jönsson menar att Anna Lindh präglades av den politiska miljön i Enköping.

Blev tagen på allvar

– Hon sa vid något tillfälle att hon blev tagen på allvar här och det var inte alla ungdomar som blev det i partiet på den tiden, säger Rolf Jönsson.

Riksdagens före detta talman Birgitta Dahl lärde känna Anna när hon bara var 13 år och redan då gjorde Anna intryck.

– Strålande. Hon var intelligent och självsäker på ett bra sätt. Och hon var företagsam. Jag blev mycket imponerad, säger Birgitta Dahl (S).

Grävde i SVT:s arkiv

Birgitta Dahl förblev vän och mentor ända fram till Anna Lindhs död 2003. Hon är en av många som är intervjuade i Tom Alandhs film. En som inte träffat Anna Lindh är filmaren själv som istället grävt i SVT:s gigantiska arkiv och träffat många som kände henne. Han menar att hans bild av Anna Lindh inte direkt förändrats genom arbetets gång.

– Nej, inte förändrats. I så fall fördjupats. Hon är för mig en engagerad politiker och människa. Hon tror gott om möjligheterna att göra politiken värdefull, på att politik kan förbättra och förändra världen. Hon hade en nästan naiv tro på möjligheterna, säger Tom Alandh.

ABC: Hur känns det att vara i Enköping och se filmen?

Det känns bra. Jag kommer naturligtvis att vara sorgsen, men det känns bra att möta henne levande som hon var. Det ser jag fram emot, säger Birgitta Dahl.

Och Tom Alandh själv såg fram emot att få förhandsvisa filmen för Enköpingsborna.

– Jag tycker om filmen. Den börjar bra och slutar starkt och är helt ok i mitten, säger Tom Alandh, dokumentärfilmare.

Se filmen direkt i kväll klockan 20 i SVT1 eller i efterhand på SVT Play. En trailer och intervju med Tom Alandh finns på svt.se/dokumentar.  Alla sändningstider hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan mordet på Anna Lindh

Mer i ämnet