Foto: SVT

22 procent har hoppat av kommunfullmäktige

Publicerad

SVT Nyheter kan berätta att tusentals lokalpolitiker i landet har lämnat sina stolar i kommunfullmäktige sedan valet 2014. I Uppsala har mer än en femtedel lämnat, medan ingen har gjort det i Älvkarleby kommun.

Uppsala kommun toppar listan över antalet politiker som har lämnat kommunfullmäktige sedan valet 2014. Här har 18 av 81 ledamöter hoppat av, alltså lite drygt 22 procent. På andra plats i länet kommer Tierps kommun med drygt 18 procent.

I hela landet är det närmare två av tio politiker i kommunfullmäktige som har hoppat av, men de flesta kommuner i Uppsala län ligger under det. Se faktarutan nedan.

Noll i Älvkarleby

I Älvkarleby kommun har inte en enda politiker lämnat fullmäktige sedan valet – något som är ganska unikt. Utöver Älvkarleby är det endast Åsele kommun som har kvar alla sina ledamöter. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Granskningen visar också att de flesta avhoppen sker bland Sverigedemokraterna, medan Centerpartiet har minst antal avhoppare.

Så stor andel av politikerna har lämnat kommunfullmäktige

Enköping 13,73 %

Heby 7,32 %

Håbo 5,71 %

Knivsta 12,9 %

Tierp 18,37 %

Uppsala 22,2 %

Älvkarleby 0 %

Östhammar 4,08 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.