Kim Amb siktar mot OS. Just nu med 33 centimeter kvar. Foto: SVT

33 centimeter kvar till OS

Uppdaterad
Publicerad

33 retliga centimeter. Så långt – eller kort – har Bålstakastaren Kim Amb till en OS-plats i spjut. ”Det är klart det är surt. Det räcker med en vindpust så hade jag redan klarat det”, säger han.

Han måste tävlingskasta 83 meter för att kvala in till OS i Rio de Janeiro senare i sommar. Hittills har det med 82,67 meter bara varit snöpligt nära.

I kväll har han chansen igen på Stockholm stadion i Diamond league. Därefter återstår bara ytterligare tre chanser.

– Det gäller att inte tänka på det. När jag går in på en tävlingsarena är mitt mindset att jag ska trycka ner alla andra på banan. De ska inte ha en chans mot mig. Om jag tänker på något annat sätt är jag illa ute, säger Kim Amb, spjutkastare för Bålsta IK.

Offrar allt

Men det är klart att det borde börja kännas pressat. Kim Amb offrar allt för spjutkastningen. Han tränar tio till tolv pass i veckan, pass som han beskriver som att balansera på gränsen mellan en hundraprocentig utmattning till att bli skadad.

Offrar man allt för sitt spjut är det klart att OS är en enormt viktig tävling.

– All uppoffring man gör, att man inte kan gå på krogen med vänner eller vad det nu kan vara, är så värt det när man väl får in den där perfekta träffen. Om jag skulle ta en mästerskapsmedalj vet jag inte ens hur jag skulle klara att hantera det, jag skulle flippa ur. Så jag skulle offra allt för att kunna ta mig till OS och kriga om medaljer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.