Man blir väldigt ledsen av situationen, säger Reza Norouzai som äger butiken där Mehdi jobbar. Foto: SVT

Familjen Ahmadi har avbrutit hungerstrejken

Publicerad

Efter positiva signaler från politiker och Migrationsverket har föräldrarna i den utvisningshotade familjen Ahmadi avbrutit sin 17 dagar långa hungerstrejk.

Det råder en maklig högsommarlunk på Brantingstorg och servicebutiken som lagar klockor, skor och nycklar håller stängt.

– Mina föräldrar mår inte så bra, därför är butiken inte öppen i dag, berättar sonen Hasem Ahmadi.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Efter att ha hungerstrejkat i 17 dagar har hans föräldrar Shala och Mhedi nu börjat äta igen.

– Ja, vi känner att vi har fått positiva signaler från migrationsverket och riksdagsledamoten Agneta Gille (S), som i sin tur pratat med migrationsminister Morgan Johansson.

Hasem berättar att föräldrarna mår fysiskt bra trots hungerstrejken, men att oron över framtiden tär på dem.

Kom till Sverige 2011

Upsala Nya Tidning var först ut att rapportera om familjens fall i december i förra året. Sedan dess har SVT Nyheter och flera andra medier följt utvecklingen.

Familjen kom till Sverige från Iran 2011 och sedan 2012 har Mehdi jobbat i servicebutiken på Brantingstorg i Uppsala. Anledningen till att familjen ska utvisas är att Mhedi Ahmadi i slutet av förra året fick avslag på sin ansökan om arbetstillstånd.

Fel kollektivavtal

Migrationsverket menade att Mehdi Ahmadi under fem månader hade haft en lön som låg 180 kronor under kollektivavtalet. Men i efterhand har facket konstaterat att Migrationsverket utgått från fel kollektivavtal. Vilket skulle innebära att han inte alls tjänat för lite.

– Det var jag som de menade hade varit en oseriös arbetsgivare, men herregud om jag hade velat fuska så hade jag väl inte bara fuskat med 180 kronor. Det handlar om 900 kronor totalt, det är som ett restaurangbesök för mig, min fru och våra tvillingdöttrar, förklarar Mehdis arbetsgivare och ägare till butiken Reza Norouzi.

LÄS MER: Migrationsverket gick efter fel avtal

Han visar upp facket Handels brev där de slår fast att Mehdi Ahmadis lön har varit klart över kollektivavtalets lägstalön och Reza hoppas nu att utvisningen ska stoppas.

”Vi håller tummarna”

Hasem förklarar att familjen nu sätter sitt hopp till Migrationsöverdomstolen som kan ge Migrationsdomstolen i uppdrag att göra en ny prövning av familjens fall.

– Jag har kommit in på den högskoleutbildning jag vill läsa till hösten, men nu när framtiden är så osäker känns det ganska jobbigt. Vi håller tummarna och hoppas på det bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Mer i ämnet