Akademiska på undre planhalvan

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset hamnar på femte plats av universitetssjukhusen i Dagens Medicins årliga sjukhusrankning. En viss förbättring från 2015.

Efter förra årets sjunde och sistaplats har Akademiska sjukhuset stigit något i rankingen och når plats fem i år. Akademiska får se sig slagen av Norrlands, Linköpings, Karolinska och universitestsjukhuset i Örebro, men hamnar före Skånes och på sista plats Sahlgrenska universitetssjukhuset, enligt Dagens Medicin som sammanställer listan och rankningen.

– Akademiska har påbörjat ett stort arbete för att förbättra kvalitén och det tycks ha gett effekt, säger Katarina Ekspong, redaktionschef på Dagens Medicin.

Jobbat med språkområdet

Och på Akademiska sjukhuset är man nöjda med att ha klättrat på listan.

– Vi är förstås nöjda med att vi lämnat den tråkiga sistaplatsen men man kan konstatera att placeringarna varierar lite från år till år. Vi har haft en kontinuerlig kvalitetsförbättring med anledning av förra årets resultat och vi har bland annat jobbat med kvaliteten inom språkområdet, säger Bengt Sandén, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Men för några år sedan låg ni ju uppe på tredje plats?

–  En del av variationen i resultat är att det som mäts inte är detsamma från år till år, säger Bengt Sandén.

Medicinsk kvalité viktigast

Rankingen bygger på sju huvudkategorier där medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, överbeläggningar, trycksår och ekonomi ingår. Medicinsk kvalitet väger tyngst i rankingen som bygger på det sjukhusens själv­a rapporter in till Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen och direkt från olika nationella kvalitetsregister.

”Vi prioriterar områden som rör stora patientgrupper, där sjukhusens insats gör skillnad och där underlaget är av tillräckligt god kvalitet” skriver Dagens Medicin på sin hemsida.

I kategorin Bästa mindre sjukhus hamnar Norrtälje sjukhus på en sjätteplats. Dagens Medicin har valt att inte utse de sämsta sjukhusen, men i kategorin universitetssjukhus är samtliga sjukhus med.

Akademiska sjukhusets placeringar

2016 – plats 5

2015 – plats 7

2014 – plats 4

2013 – plats 3

2012 – plats 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.