Vice chefsåklagare Magnus Berggren säger att det förekommit kontakt med Facebook. Foto: SVT/TT

Åklagaren: ”Vi har kontakt med Facebook”

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare eftersöker fortfarande det eventuella videomaterial som skildrar den misstänkta våldtäkt som direktsändes på Facebook. Och man har haft kontakt med sociala medier-jätten, det bekräftar vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Natten till söndag direktsändes en misstänkt våldtäkt i Uppsala i en grupp på Facebook. Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för våldtäkt, och hundratals ska ha bevittnat sändningen live.

Under måndagen höll polis och åklagare en presskonferens där man vädjade till allmänheten att eventuellt filmmaterial till polisen, eftersom man saknar tillgång till de sekvenser som ska skildra just det misstänkta våldtäkten.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Se mer: Polisen: ”Vi har ingen film som visar själva övergreppet”

Men på tisdagsförmiddagen har man ännu inte fått napp.

– Än så länge har jag inget besked om att vi fått in något material, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Vilket bekräftas även från polishåll.

– Det har kommit in en del material men inget som visar det påstådda övergreppet såhär långt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

Facebook samarbetar med polisen

På måndagen lämnade Facebook skriftliga kommentarer till SVT där man fördömde helgens händelser. Enligt Facebooks talesperson samarbetar man med svensk polis och delar med sig av material från livesändningar när polisen begär detta, särskilt när det gäller unga personers säkerhet.

Läs mer: Facebook: ”Vi tolererar inte den här sortens innehåll”

Vice chefsåklagare Magnus Berggren bekräftar att man haft kontakt med sociala medier-jätten kring direktsändningen i helgen.

– Det har förekommit kontakter med Facebook, men vad de har utmynna i kommer jag inte att kommentera i det här läget, säger han.

Vad har ni för förhoppningar om att Facebook ska lämna ut det här eventuella materialet?

– Vi jobbar ju på bred front för att försöka få tag på det här filmmaterialet och vi gör det vi kan för att hitta det.

Förhören fortsätter

Ytterligare förhör ska hållas under tisdagen och i nuläget gäller förundersökningen våldtäkt. Det har tidigare varit tal om att de tre anhållna skulle vara misstänkta även för narkotikabrott och grovt förtal, men man har ännu inte delgivit de misstänkta några andra brottsmisstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet