Foto: TT

SVT:s kartläggning visar: Allt fler mördare vill ut

Uppdaterad
Publicerad

Antalet livstidsdömda fångar – de flesta mördare – som ansöker om att få sina straff tidsbestämda är rekordmånga. Det visar siffror som SVT Nyheter tagit fram. Bland dem finns Knutbypastorn Helge Fossmo, som nu ansöker om att få sitt straff tidsbestämt en andra gång.

Det är Örebro tingsrätt som nu sedan tio år har haft ansvaret att avgöra när livstiddömda anses ha avtjänat sina straff. Hittills har tingsrätten hanterat närmare 300 ansökningar och beslutat att cirka 80 mördare ska friges. Det är fler än vad Nådinstitutet, som tidigare fattade besluten,släppte ut under 40 år. En av anledningarna till att fler nu söker om tidsbestämt straff är att fler döms till livstid.

Karta: Morden som gav ett livstidsstraff

#LIVSTID

Fossmo söker igen

Den tidigare pastorn Helge Fossmo, som låg bakom morden i Knutby 2004, sökte senast om tidsbestämt straff 2014. Tingsrätten sa ja, men i januari 2015 rev Göta hovrätt upp den domen. Nu söker han igen. Och enligt hans advokat borde han nu ha stora chanser.

– Den enda invändningen som Göta hovrätt hade var just tidsaspekten, att man ansåg att det gått får kort tid. Nu har ytterligare två år gått och det borde gynna min klient, säger Anton Strand, som företräder Helge Fossmo.

Läs mer: Helge Fossmo får inte tidsbestämt straff

Läs mer: Knutby vill gå vidare efter mordet

Han pekar också på att flera utredningar gemensamt pekat på att risken att Helge Fossmo skulle återfalla i brott är väldigt låg. Men hans gamla församling håller inte med.

– Jag ser ingenting som vittnar om att det här är en människa som har förändrats. Därför ställer jag mig frågande till om han är lämplig att släppa ut i samhället igen. Min erfarenhet är att det är en oerhört manipulativ människa och han skrämmer mig fortfarande, säger Peter Gembäck, pastor vid Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Förlåten

Hur det skulle påverka församlingen i Knutby, om Helge Fossmo skulle släppas ut under den närmsta tiden, är något de får hantera då, menar Peter Gembäck. I övrigt har man släppt händelserna allt mer under åren som gått.

– Han är förlåten i den bemärkelsen att vi har släppt honom och lämnat det här bakom oss. Sedan är vi såklart olika individer med olika känslor men personligen tänker jag sällan på Helge Fossmo idag, han är avlägsen, säger Peter Gembäck.

Läs mer: Fossmo stoppar från att delta på gudstjänst

Livstids fängelse i Sverige

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen, sedan 2006. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte. Tidigare kunde en dömd ansöka om nåd hos regeringen.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Så gjordes kartläggningen

Sen 1 november 2006 är det Örebro tingsrätt som bestämmer när en livstidsdömd mördare ska släppas ut. Vi har tittat på hur tingsrätten har beslutat i de enskilda fallen. Vi har även kontaktat alla tingsrätter i hela Sverige för att se hur många av de livstidsdömda som blivit frigivna som blivit dömda för nya brott.

Utifrån de fall där tingsrätten anser att mördarna ska släppas ut har vi räknat ut ett medeltal över hur långt ett livstidsstraff är i Sverige idag. Sen har vi jämfört resultaten med hur den tidigare instansen, Nådeinstitutet, arbetade med samma frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet