Foto: TT

Fler med finska rötter i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag infaller Sverigefinnarnas dag, vilket uppmärksammas runtom i landet. Antalet sverigefinnar har också ökat, och allt fler unga finländare söker sig till storstadsregioner som Uppsala.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011, och infördes som en officiell dag i almanackan år 2013. Den finns till för att synliggöra sverigefinnarnas språk, kultur och historia, som en del av det svenska kulturarvet.

– Det är en sammanhållande sak och det är kul för våra ungdomar att det finns en sådan dag. Det är bra att den är officiell, det är en viktig gest från samhällets sida, säger Leena Huss, viceordförande i Sverigefinländarnas språk- och kulturförening (RUSUKKI), i Uppsala.

Gruppen växer

Leena Huss, vice ordförande i RUSUKKI Foto: Privat

Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och antalet svenskar med finskt påbrå ökar också enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), som SR Sisuradio tagit fram.

719 000 personer har minst en förälder som är född i Finland eller har en far- eller morförälder som är det, per sista december 2016. Mellan 2012 och 2016 ökade dessutom antalet personer med finländsk härkomst med 7 561 personer. En förklaring är att personer med föräldrar från Finland nu är i barnafödande ålder, varför gruppen växer till med nya barn.

Samtidigt minskar antalet personer som är födda i Finland men bosatta i Sverige.

– Många i den gruppen kom till Sverige i slutet på 60-talet och början på 70-talet. Det betyder att många är i pensionsåldern, och antingen har återvänt till Finland, eller begett sig mot mer sälla jaktmarker, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB till SVT Nyheter Uppsala.

Söker sig till storstäder

I Uppsala län bodde det år 2015 knappt 7000 personer som var födda i Finland. Flest av dem; 2910 stycken, bodde i Uppsala, följt av 1150 i Enköping.

Enligt Tomas Johansson söker sig fler unga människor från Finland till  storstadsområden i dag än tidigare.

– De som kommer i dag söker jobb och utbildning, istället för att söka sig från arbetslöshet som man gjorde på 60- och 70-talet. Därför söker man sig i dag till universitetsstäder, säger han.

Leena Huss på RUSUKKI har märkt av att intresset för den finska kulturen och det finska språket har ökat i länet, särskilt bland unga.

– Intresset tycks väckas när man bildar familj. Ofta har man själv vuxit upp som tvåspråkig, eller önskar att det varit så, och när man får barn så kommer längtan att föra arvet vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.