Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

Arbetslösheten i länet ökar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Uppsala län ökade med 0,4 procent mot samma period förra året. Men trots ökningen är arbetslösheten i länet den lägsta i riket.

Den senaste arbetsmarknadsmätningen som Arbetsförmedlingen gjort visar att arbetslösheten i Uppsala län ökade. Under januari var 10 313 personer arbetslösa jämfört med 9 616 personer under samma period förra året, en ökning på nästan 700 personer.

– Arbetslösheten går uppåt på grund av att vi har ett nytillskott av nyanlända/utrikesfödda bland de arbetssökande. Det är den främsta orsaken, säger Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef, Arbetsförmedlingen Norra Mälardalen.

Bland utrikesfödda ökar antalet inskrivna, i slutet av december var 4500 utrikesfödda personer arbetslösa och det är en ökning med 1050 personer jämfört med året innan.

– Det beror på att utrikesfödda behöver lära sig språket och man behöver få sina erfarenheter och kompetenser validerade utifrån svenska förutsättningar och villkor, säger Jan-Eric Nyström.

Minskar bland ungdomar

Arbetslöshet bland ungdomar fortsätter att minska, i mätningen för januari 2017 var 8,6 procent arbetslösa. En minskning med 0,5 procent jämfört med samma period förra året.  Och trots ökningen är länets arbetslöshet den lägsta i landet, 5,9 procent jämfört med 7,9 procent i hela riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.