Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: TT

Ärkebiskop Antje Jackelén: ”Ett framsteg i kyrkornas arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 oktober i år kommer påven Franciskis på ett historiskt besök i Sverige. – Det är ett framsteg i kyrkornas arbete, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

Senast en påve var på Sverigebesök var 1989, då Johannes Paulus var här. Men på måndagen kom alltså beskedet att nuvarande påven Franciskus kommer till Lund i oktober. Ett glädjande besked enligt Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är oerhört glädjande. Mötet är upptakten till året då det är 500 år sedan reformationen började. Man vill högtidlighålla detta med ett ekumeniskt ansvarstagande. Man vill gemensamt uttrycka sin tacksamhet för det kristna budskapet som vi bär, men också titta kritiskt på de skador som splittringen har vållat och uttrycka sorg över det, säger Antje Jackelén till SVT Nyheter Uppsala.

Det är Lutherska värdsförbundet och Vatikanen som tillsammans bjudit in till mötet. Att just Lund valts ut som plats beror bland annat på att det var just där som det Lutherska världsförbundet bildades 1947.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet