Kent Eriksson berättar att kvinnor kommer till tjejbadet av olika anledningar. Foto: SVT

Badchefen: ”Tjejbadet är populärt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan media rapporterade om Gottsundabadets tjejtider på i deras badhus, där endast kvinnor och flickor är välkomna, har badhuset fått ta emot mycket kritik. Men en av badets chefer, Kent Eriksson, menar att det blivit en höna av en fjäder.

– Vi har haft tjejbad i någon form sedan 2007 och aldrig tidigare fått några klagomål, förklarar Kent Eriksson som är driftschef på Fyrishov och den som svarar på pressfrågor gällande Gottsundabadet.

Det var i början av augusti som Upsala Nya Tidning skrev om en mamma som nekades att bada på Gottsundabadet med sina två barn. Anledningen var hennes son. Mellan klockan 08.00-10.00 på söndagsmorgnar är nämligen Gottsundabadets bassäng och gym endast öppet för kvinnor och flickor.

Könsseparation i simhallar

Det här fick till följd att familjen fick vänta på att tjejbadet skulle ta slut innan de kunde gå in och bada.

Starka reaktioner

Sen tjejbadet fick uppmärksamhet i media har Gottsundabadet fått utstå mycket kritik och badhuset har även anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Vilket Kent Eriksson välkomnar.

– Vi ser fram emot att få det här prövat. Det är ju svåra och känsliga frågor det här.

Har det varit många som hört av sig till er efter uppmärksamheten?

– De kommentarer vi fått har varit rasistiska, från folk som är missnöjda med att vi har de här timmarna endast för kvinnor.

Hur kommer det sig att ni har två timmar där bara kvinnor får bada?

– Det började med att vi 2007 fick i uppdrag av kommunen att tillhandahålla tider för kvinnor som simmade genom olika föreningar. För några år sedan bestämde vi oss för att öppna upp så att även allmänhetens kvinnor skulle få tillgång till de här timmarna.

Populärt

Kent Eriksson berättar att de två morgontimmarna är populära och att kvinnor besöker badet under den tiden av många olika anledningar.

– Det är kvinnor i alla åldrar med olika bakgrund. Jag tror att många helt enkelt tycker att det är skönt att bada utan gubbar.

Varför har ni ingen tid särskilt avsedd för män?

– Därför att det inte finns någon efterfrågan. Om det skulle komma in förfrågningar så kommer vi att titta på de möjligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet