Bara bröst i Carolinabacken

Uppdaterad
Publicerad

Free The Nipple kommer till Uppsala. Barbröstade ska demonstranterna tåga från slottsbacken till Stora torget.

Tidningen Ergo skriver att nästa fredag den 2 oktober kommer demonstrationen Free The Nipple till Uppsala. Bakom initiativet står två studenter som kämpar för att den kvinnliga kroppen ska få vistas i det offentliga rummet på samma villkor som den manliga.

Kvinnliga bröst bannlysta i sociala medier

Tidigare har demonstrationer hållits i Stockholm, Göteborg och Malmö. Man vänder sig bland annat mot att på sociala medier, som Facebook och Instagram censureras bilder där kvinnobröst förekommer.

– Tar man ett kvinnligt bröst och klipper in en manlig bröstvårta ovanpå är det okej. Sociala medier tar sig friheten att koda ett kön och sedan komma med restriktioner om hur det könet ska uppträda. Det känns fånigt att vi inte har samma rättigheter att visa ett neutralt bröst om vi vill, säger en av initiativtagarna, Anna Nikolina Solander till tidningen Ergo.

Stor respons

I skrivande stund har över 160 personer meddelat att de kommer delta i demonstrationen. Enligt arrangörerna kommer det vara upp till var och en om man vill ta av sig tröjan eller inte.

– Vi tycker inte att det är radikalt, men vi förstår om inte alla känner sig bekväma med att visa sina bröst. Det handlar om att stå upp för rätten att få göra det, säger Anna Nikolina Solander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.