Trots att satsningen riktar sig till gruppen nyanlända är det bara en person som har fått en extratjänst hittills i år. Foto: SVT

Bara en nyanländ har fått extratjänst hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på extratjänster är tänkt att vara bland annat vara riktad till nyanlända. Men enligt statistik från arbetsförmedlingen har bara en person som befunnit sig i etablering fått en extratjänst hittills i år.

Kommunens löfte att skapa 700 nya extratjänster är en satsning för att ge fler långtidsarbetslösa och nyanlända en väg ut i arbetslivet. Men satsningen har som SVT Nyheter Uppsala berättat tidigare gått trögt. Av de 200 utlovade tjänsterna för 2017 var bara 42 tillsatta när första halvan av året gått. Av de 42 tjänsterna är det bara en person som enligt Arbetsförmedlingen har befunnit sig i etablering.

Är det inte ett underbetyg att det bara är en person ur gruppen etablering som fått en extratjänst?

– Jo, det kanske låter lite. Men man ska veta att etableringen sker under två års tid. Så nyanlända som avslutar etablering under 2017 är de som kom till Uppsala under 2015. Det blir en två års fördröjning, säger Ulrik Wärnsberg(S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun.

LÄS MER: Trögstartad satsning på extratjänster

Avtal med facket

En annan förklaring till att få nyanlända har fått extratjänster är enligt Ulrik Wärnsberg(S) att man hos kommunen haft svårigheter att skapa avtal med fackförbund. Avtalen ska nu vara på plats och han tror därför att tillsättningen av extratjänster kan ta fart.

– Här tycker vi att vi behöver göra mer. Det som har tidigare varit problem är få tillgång till arbetsplatser. Dessa kan vi nu erbjuda och vi vill därför varva upp satsningen, säger han.

Men Ulrik Wärnsberg (S) ser även stora möjligheter med satsningen.

– Dels att de människor som kommer hit får en chans att ta plats på arbetsmarknaden och dels att kommunen har ett kommande rekryteringsbehov – vi behöver arbetskraft. Det är här innebär en fördel för alla parter.

LÄS MER: Det här är en extratjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.