Markus Holgersson, rektor på Vänge skola, tycker det är synd att polisen inte prioriterar mängdbrott. Foto: SVT

Barnens datorer stals vid inbrott

Uppdaterad
Publicerad

En natt i början av januari gick larmet gick på Vänge skola utanför Uppsala. Tjuvarnas byte blev 20 datorer, och rektorn har varken sett röken av dem eller polisen sedan dess.

Datorerna var gamla och skolan skulle få en ny uppsättning. Men tanken var att ha de gamla datorerna kvar i undervisningen så att barnen skulle få tillgång till varsin dator.

Dagen efter inbrottet kom en polispatrull ut till skolan och det gjordes en brottsplatsundersökning. Sedan dess har rektor Markus Holgersson inte hört något.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Jag tänker att polisen har mycket att göra och att det kräver stora insatser om man ska få fast någon för det här. Det gör väl att det hamnar långt ned på prioriteringslistan för polisen.

– Tyvärr skickar det fel signaler i samhället – det hade ju varit bättre om de som begår brott tänker att det ändå innebär en viss risk att åka fast, säger Markus Holgersson.

Särskilt olyckligt

Han tycker det är särskilt olyckligt att inget händer eftersom inbrottet skedde på en skola – där man pratar mycket om värdegrund och trygghet.

– Vi har berättat för eleverna om vad som hänt och det skapar en känsla av obehag att någon varit inne på skolan.

Vänge skola har nu DNA-märkt alla datorer, så att de kan spåras om man skulle drabbas av fler inbrott.

SVT Nyheter Uppsala har utan framgång sökt polisen för en kommentar om fallet.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet