Barnministern: ”Ingen lagskärpning”

Publicerad

Barnminister Åsa Regnér (S) tänker inte skärpa lagstiftningen så att kommuner blir tvungna att erbjuda skolgång för barn till tiggande EU-migranter, trots att FN:s barnkonvention säger att barn har rätt till utbildning.

Tidigare i veckan har vi på SVT Uppland berättat om den romska familjen Luca och deras fyra barn som bor i en bil på en parkering i Uppsala. Barnen som får timmarna att gå om dagarna genom att vara på ett museum under tiden deras mamma tigger på Uppsalas gator. Föräldrarna vill att deras barn ska få i skolan om dagarna, men Uppsala kommun säger nej.  Samtidigt finns det andra kommuner runt om i Sverige som erbjuder skolgång, exempelvis i Göteborg. När vi frågar barnministern Åsa Regnér (S) om hur som ser på att barnkonventionen säger en sak, samtidigt som kommunerna agerar olika. 

– Olika kommuner gör på olika sätt, många kommuner säger att barnen var här i sommras och sedan åkte de hem för att gå i skolan. Det här är något som man löser på lite olika sätt i olika kommuner, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér (S).

”Barnsrättigheter ska alltid gälla”

FN:s barnkonvention säger att alla barn har rätt till utbildning. Men trots att regeringen nu arbetar intensivt med att göra hela FN:s barnkonvention till en del av den svenska lagstiftningen, så kan inte barnministern ge något besked om de även omfattar barnen till de tiggande Eu-migraterna.

– Barnkonventionen gäller alla barn i Sverige, säger hon.

Gäller det även barn till EU-migrater?

– Barnsrättigheter ska alltid gälla och barns bästa ska alltid finnas när man tar beslut om barn, säger Åsa Regnér.

Inget klart besked

Även om de är upp till varje enskild kommun att i de akuta läget att avgöra hurvida barnen ska få gå i skolan eller inte, så menar mistern att ansvaret på längre sikt ligger hos respektive hemland. Och trots att Svt:s reporter Marja Grill tidigare ställt frågan om barnen har rätt att gå i skolan eller inte, så ger ministern inte heller denna gång något tydligt besked.

– Jag ser att på lång sikt måste ursprungsländerna ha ansvar för sina medborgare.

Så du är inte helt säker på att de har rätt att gå i skolan i Sverige?

– Eh, jag tror att jag har svarat på den här frågan, under de tre månaderna de gäller gör kommunerna på olika sätt, säger barnministern Åsa Regnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.