– En av de mest välbesökta helgerna någonsin i UKK’s 10 åriga historia, säger Gabriella Gullberg, projektledare på UKK. Foto: SVT / UKK

Besöksrekord för klossutställning

Uppdaterad
Publicerad

Helgens utställning ”Fantastiska klossar” överträffade alla förväntningar. Över 11.000 personer besökte Uppsala konsert och kongress för att se de kantiga konstverken.

Besökstrycket på utställningen ”Fantastiska klossar” var enormt. Under lördagen tog det bara femton minuter att fylla upp de två utställningshallarna till bredden med nyfikna Uppsalabor. Kön in till UKK ringlade sig bitvis rakt över Vaksala torg och när projektledaren Gabriella Gullberg summerar helgen kan hon konstatera att det är ett besöksrekord.

– Vi har just nu en preliminär siffra på 11.250 besökare för båda dagarna, det är en helt otrolig siffra vi har aldrig varit med om något liknande.

Varför tror du att så många har varit lockade att se utställningen?

– Jag tror att man förknippar klossarna med barndomen och att kunna leka fritt. Det finns inga regler och ingen kan säga vad som är rätt eller fel, man bygga precis vad man vill.

Läs mer: Bildextra: Se de fantastiska modellerna

Överträffade alla förväntningar

Den ursprungliga tanken var att utställningen skulle vara riktad mot barn och vara en bra start på sportlovet. Men när Gabriella Gullberg laddade upp bilder för att puffa för utställningen på sociala medier fick de även ett enormt gensvar från vuxna. Förväntningarna inför öppningsdagen var därför ganska högst ställda.

– Innan hade vi hoppats på att vi kanske skulle nå 3500 personer under den första dagen. Men när första dagen var slut hade över 7000 personer sett utställningen, så det var verkligen långt över alla förväntningar.

Ett av konstverken på utställningen föreställer plattform nio och trekvart från Harry Potter. Foto: SVT

Fler utställningar på samma tema

Att utställningen blev en så stor succé gör att UKK nu tittar på andra utställningar som går i samma anda.

– Vi jobbar väldigt aktivt för att hitta aktiviteter som passar barn och eftersom vi genom den här utställningen lyckas kombinera och få med både barn och vuxna är det här jätteroligt. Det är jättetydligt att den här typen av utställningar och områden i närheten är väldigt intressanta för oss att jobba vidare med, säger Gabriella Gullberg, projektledare på UKK.

Läs mer: Legobyggen i världsklass ställs ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.