Foto: Pontus Lundahl/TT

Betalade 115.000 kronor i skatt – i fel personnummer

Uppdaterad
Publicerad

En 58-åring från Uppsala skrev fel personnummer när han betalade skatt. Nu strider han mot Skatteverket i Högsta domstolen för att få tillbaka pengarna.

I början av 2014 betalade 58-åringen 115.000 kronor i skatt till sitt skattekonto. Trodde han. Men en förväxling av två siffror i personnumret gjorde att pengarna istället krediterades en annan person. En person med obetalda skulder.

Skatteverket underrättade kronofogden om att personen med skulder nu hade ett överskott på sitt skattekonto. Kronofogden utmätte då alla pengarna som betalats in och avräknade dem mot de enskilda borgenärernas fordringar på personen.

Tingsrätten dömer si

Sju månader senare upptäcker 58-åringen sitt misstag. Saken blir ett tvistemål i Solna tingsrätt. 58-åringen krävde tillbaka pengarna från Skatteverket, som i sin tur hävdar att det är borgenärerna som ska betala tillbaka. Tingsrätten dömde Skatteverket att betala tillbaka pengarna.

Hovrätten dömer så

Men domen överklagades och Svea Hovrätt gjorde en annan bedömning. De menar att återbetalningskravet var felriktat.

”Då skatteverket varken förfogat eller haft en möjlighet att förfoga över medlen på A:s konto finner hovrätten att Skatteverket inte kan anses vara faktisk betalningsmottagare av XX:s misstagsbetalning”, skriver hovrätten i sin dom från december 2015.

Den här gången var det 58-åringens tur att överklaga, och nu är det klart att Högsta domstolen prövar målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.