Foto: SVT

Bo tvingas bo hos föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

27-årige Bo Sporre har flyttat hem till sina föräldrar i Alunda. Ofrivilligt. Han börjar lessna på att inte kunna skaffa egen bostad.

Bo Sporre, 27, gör i ordning matlådor inför nattskiftet på sitt jobb som väktare. Sedan i december har han bott i sitt barndomshem eftersom han fick flytta ut från en kompis där han var inneboende, bland annat för att det var för långt till jobbet.

– Det är en psykologisk påfrestning. Man känner ju att man flyttat hemifrån en gång och då har man flyttat. Det är ingen som riktigt kan anpassa sig till hur vi ska förhålla oss till varandra, varken jag eller mina föräldrar. Då blir det lite klassiskt att man går in i samma roller som det var sist när jag bodde hemma när jag var 19, det är 8 år sen, säger Bo Sporre.

#BOSTADSÖKES

Se mer: Bo ger sina bästa ”flytta hem igen”-tips

”Flyttat runt mellan soffor”

Han har sökt boende i Uppsala i två år. Men han har få köpoäng, inte råd att köpa eget och tycker att det bara är ockerhyror på andrahandsmarknaden. Sen han flyttade hemifrån har han bott i bland annat studentkorridor och som inneboende.

– Under vissa perioder har jag pendlat runt mellan olika kompisars soffor, säger Bo Sporre.

”Handlar mycket om att inte vara hemma så mycket”

Och han har några knep för att det ska gå så smidigt som möjligt att bo hemma hos föräldrarna.

– Det handlar mycket om att inte vara hemma så mycket utan att man har aktiviteter för sig, om man har jobb eller om man tränar, att man käkar med kompisar och håller det sociala igång så att man inte går hemma och lunkar, säger han.

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet