Enligt Linda Ryttlefors på Uppsalahem ska den nya modellen ge hyresgästerna valfrihet. Foto: SVT/Privat

Boende får själva bestämma om renovering

Uppdaterad
Publicerad

De boende ska själva få bestämma nivån på sin renovering. Det är utgångspunkten när Uppsalahem har gått hyresgästerna i Eriksberg till mötes.

Modellen som presenterades av Uppsalahem i dag heter ”Eriksbergsmodellen”. Bostadsbolagets bestånd i Eriksberg består av ungefär 1.500 lägenheter och planerna på renoveringar av husen, som är från 1950- och 60-talen, har väckt oro i området. Många hyresgäster har befarat att renoveringarna kommer att innebära omfattande hyreshöjningar.

– Med den nya modellen får hyresgästerna en större valfrihet, säger Linda Ryttlefors, Uppsalahems kommunikationschef.

Minst 25 procent

Den lägsta nivån för renoveringar handlar bland annat om stambyte, en förbättring av ventilationen, badrum och installation av en säkerhetsdörr. Den renoveringen är obligatorisk och hänger ihop med fastighetens skick. Hyreshöjningen för det kommer att hamna på ungefär 25 procent och höjningen gäller från när hyresgästen flyttar in i sin lägenhet igen, efter renovering.

– För en lägenhet på 55 kvadratmeter blir höjningen då ungefär 1.000 kronor i månaden – en höjning som vi först såklart först ska förhandla om med Hyresgästföreningen, säger Linda Ryttlefors.

Utöver baspaketet kan hyresgästen själv göra tillval efter behov. Exempel på tillval är kök, nya golv och ny färg eller tapet på väggarna.

Börjar i sommar

Tanken är att renoveringarna på Eriksberg börjar på Marmorvägen 9 under sommaren 2018, och att gå igenom alla 1.500 lägenheterna beräknas ta 10-15 år.

Eriksbergsmodellen är framtagen i samråd med hyresgästerna, där Uppsalahem har genomfört 300 telefonintervjuer.

– Vi hoppas att hyresgästerna ska hitta en nivå för renoveringar som passar dem och att de på så sätt ska vilja bo kvar i Eriksberg.

Hyresgästföreningen är positiv

Hyresgästföreningen tycker att Uppsalahem håller sig på en rimlig nivå vad gäller basåtgärderna.

– Och vi är i grunden positiva till att fastighetsägaren utöver det ger hyresgästerna valmöjligheter. Men 25 procents hyreshöjning är ju bara en uppskattning än så länge, och det ska förhandlas med oss, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Det pågår också planer på en förtätning av Eriksberg, på sikt vill Uppsalahem bygga över 2.000 nya lägenheter. Om en månad ska beslut i frågan fattas av politikerna i Plan- och byggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.