Det skiljer sig åt hur stor bostadsarean var per person i de olika kommunerna i Uppsala län år 2014. Minst yta hade Uppsalaborna och störst yta hade invånarna i Tierp, Östhammar och Heby. Foto: SVT

Bostadsbrist i hela Uppsala län

Publicerad

De senaste åren har alla kommuner i Uppsala län haft bostadsunderskott. Det uppger kommunerna själva till Boverket, och det verkar inte ljusna de närmaste åren.

Under 2016 beräknar kommunen att det ska byggas omkring 3.000 nya bostäder i Uppsala. Men det verkar inte räcka till, det är ett ständigt underskott.

– Vi har byggt för lite under många år i Uppsala så det har byggts upp under en lång period och det får man inse att det kommer att ta ett tag att bygga bort bostadsbristen också, men vi är på god väg, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

#BOSTADSÖKES

Brist i hela länet

Alla andra kommuner i Uppsala län har också uppgett för Boverket att de haft bostadsunderskott de senaste åren.

– Det beror på att intresset att bygga i vår typ av kommun har varit lågt hos framförallt privata investerare, det är inget unikt för Östhammar. Bostadsmarknaden har inte varit tillräckligt intressant och het, säger Jacob Spangenberg  C, kommunalråd Östhammar.

Inte de närmaste tio åren

Trots att det byggkranarna går varma i Uppsala så tror inte Erik Pelling att Uppsala kommer komma ikapp på bostadsfronten inom de tio närmaste åren.

Men nu står vi här i år och igen, och det är samma läge. Det råder fortfarande ett underskott. Varför kan ni inte lösa det?

Det vi haft år efter år är ju bostadsunderkott och bostadsbrist och vi har haft ett för lågt byggande. Men skillnaden nu är att vi har en bostadsbrist men nu har vi fått fart på byggandet och det kommer vi få ännu mer fart på, så vi är inne på lösningssidan, säger Erik Pelling (S), kommunalråd Uppsala.

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet