Foto: SVT

Bostadsbyggandet ökar – igen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Uppsala län fortsätter att öka. I fjol byggdes drygt 3.000 nya bostäder, vilket är en ökning med nästan 25 procent.

– Uppsala kommun är ju dragloket i statistiken och skiljer ut sig mot övriga landet i och med att man ökar så här mycket från en redan hög nivå, säger Henrik  Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Under 2016 byggdes 3.353 nya bostäder, både småhus och lägenheter, i Uppsala län, enligt nya siffror från Lantmäteriet. Det kan jämföras med 2.737 nya bostäder 2015, en ökning med nästan 25 procent.

– Det är en stark tillväxt i Uppsala, bostadsproduktionen är hög helt enkelt, och har varit det under flera år, säger Henrik Roos.

Går åt rätt håll

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, tycker att siffrorna pekar i rätt riktning.

– Vi har som långsiktigt mål att tredubbla den takt vi haft i Uppsala kommun sedan länge, det vill säga ungefär 1.000 nya bostäder per år. Vi är på väg dit, men vi ska ju se till att hålla oss på den nivån även framöver.

Han tycker att utmaningarna framöver handlar mycket om att få till hyresrätter med rimliga hyror.

– Vi vill att en tredjedel av det som byggs ska vara hyresrätter, i jämförelse med övriga landet har vi tyvärr en ganska liten andel hyreslägenheter. Och med mer konkurrens inom byggbranschen går det att bygga billigare, säger Erik Pelling.

”Det gäller att fortsätta”

Kommunalrådet Therez Olsson (M) tycker att siffrorna från Lantmäteriet är glädjande.

– Nu skördar vi frukterna av ett gott samarbete när vi var i majoritet. Men det gäller att fortsätta med att anta detaljplaner och godkänna bygglov så att vi upprätthåller en hög takt. Vi är lite oroade över att den här utvecklingen inte ska hålla i sig, vi antog färre detaljplaner under förra året, säger hon.

Stockholm ökar mest

I hela Sverige ökade antalet nya bostäder med 18 procent från 2015 till 2016. Av 21 län har 15 ökat sitt byggande och totalt tillkom drygt 61.000 bostäder under förra året. Stockholms län stod för det största antalet nya bostäder, 20.667 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.