Foto: Utryckning Uppsala

Brand i ladugård utanför Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut på en gård i Östunda utanför Knivsta på söndagen. Räddningstjänsten möttes av en totalt övertänd ladugård – innehållande gasflaskor. På grund av explosionsrisk fick delar av luftrummet stängas av vilket påverkade flera flyg till och från Arlanda.

Strax efter 11-tiden på söndagen fick räddningstjänsten larm om en kraftig brand på en ladugård i Östuna utanför Knivsta. Varken människor eller djur ska ha kommit till skada vid branden, enligt Uppsalapolisen.

Brandstyrkor från Knivsta, Märsta och Fyrislund fanns på plats vid branden – med fokus på att hindra branden från att sprida sig till övriga byggnader.

TV: Här fångas storbranden på film

– Det var djur där inne men alla ska vara ute. Nu är det bara materiella ting kvar. Vi inriktar oss på att skydda omkringliggande byggnader, säger Rune Sundström, ledningsoperatör på Storstockolms räddningscentral strax efter klockan 12 på söndagen.

Vid 20-tiden meddelade Storstockholms brandförsvar att släckningsarbetet är över.

Luftrum stängdes av

Räddningstjänsten upptäckte acetylenflaskor i ladugården som riskerade att explodera och som försvårade släckningsarbetet. Vid 16.30-tiden kunde räddningstjänsten meddela att man lokaliserat en acetylenflaska som redan hade smällt av. Något som kunde förklara smällar som hörts i området.

– Det innebär att inflygningar mot Arlanda kan påverkas. Vi har varit i kontakt med Arlanda och rekommenderat flyg dit att ta en annan väg, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Luftfartsverket, LFV, fick stänga av delar av luftrummet i området. Arlanda tvingades leda om trafiken på en av sina banor vilket orsakade en del flygförseningar.

Grädde på moset: Åskoväder

Med en flygbana kort, kom också ett åskoväder som ställde till det för flygtrafiken under eftermiddagen, skriver TT. 

– Det är ganska så många flygplan som står och väntar på att få en gate, beroende på att plan där inte kunnat lyfta. Det i sin tur beror på att det är tankstopp så länge det är blixtnedslag, säger Roger Li, vid Luftfartsverkets pressjour, tidigare under kvällen.

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

– Det blir polisen som får ta det. Larmet blev inringt, säger Rune Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.