Extrasändning om bränderna i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan påskafton har det varit oroligt i flera stadsdelar i Uppsala. SVT Nyheter spenderade natten och dagen i Gottsunda för att höra fler röster.

De senaste dagarnas bränder och stenkastning i bland annat Valsätra och Gottsunda i Uppsala har påverkat polis, räddningstjänst, lokaltrafik och framförallt boende. Under natten till torsdag var SVT Nyheter Uppsala på plats när flera bränder släcktes och på torsdagseftermiddagen sattes en mobil studio upp i Gottsunda Centrum.

Blev attackerad på jobbet

Shahrokh Rahmani jobbar som trafikledare på Gamla Uppsala Buss och attackerades av äggkastande ungdomar i tisdags kväll. Han höll på att köra över ungdomar som sprang ut i gatan, men lyckades tvärbromsa framför några av dem.

Bränder i Uppsala

– Jag blev chockad. Jag hoppade ur bilen, och då började de springa emot mig. Det var 80-100 ungdomar, säger han.

Se mer:Trafikledaren: Trodde jag skulle bli dödad

”Folk får en dålig bild”

På en parkering brinner en bil, inte långt från Gottsundabon Tarek Abdul Hamids egen. Han menar att bränderna i Gottsunda de senaste dagarna främst drabbar de boende i området.

– Folk får en dålig bild av Gottsunda och folket som bor här, säger han.

Se mer: ”Om man inte satsar blir notan högre”

Nattvandrar i området

En av de ideella krafterna som försöker stävja oroligheterna i området är föreningen Effekto.

– Vi har vandrat runt, sagt till ungdomarna att de ska ta det lugnt och inte kasta stenar och bränna bilar. Snacka vett med dem, att vi kan ta det på en annan väg, berättar Walid al-Musawi, medlem i föreningen.

Flera föräldrar är också ute och nattvandrar i Gottsunda, något som är viktigt för att hjälpa situationen, tror al-Musawi.

– Det skulle vara till stor hjälp. Samtidigt har vi också våra kollegor på effekto som är ute.

Under dygnet har också polis, räddningstjänst och flera politiker intervjuats i frågan. Se hela sändningen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet