När mottagningen hos barn- och ungdomspsykiatrin sa nej, vände sig familjen till sociala myndigheter istället. Foto: SVT/TT

BUP sa nej – familjen kontaktade socialen

Uppdaterad
Publicerad

Sara är mamma till en tonårig dotter med adhd. Innan BUP-mottagningen i Enköping stängde inför sommaren behövde familjen hjälp. Då fick Sara svaret att hon skulle vända sig till en annan instans. ”Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi inte orkar längre,” säger Sara.

Sara berättar att dottern använder mycket energi för att klara av skolan, vilket leder till många konflikter hemma. Dottern fick adhd vid när hon var sju år. Sara har märkt av en förändring när det kommer till BUP:s resurser, och uppger att familjen inte fick någon information överhuvudtaget i samband med att mottagningen stängde i våras.

– I våras kontaktade jag BUP, då hade vi kommit till en punkt där vi kände att vi inte orkade längre. Då fick jag svaret rakt ut att vi skulle vända oss till en annan instans, säger Sara.

BUP-krisen

”Ett stort steg”

Resultatet blev att familjen kontaktade socialförvaltningen i kommunen.

– Det var ett stort steg, ett steg som vi aldrig hade tänkt på innan. Vi har aldrig haft kontakt med socialförvaltningen tidigare. Kontakten har hittills varit bra, det känns som att man blir tagen på allvar där.

Enligt Sara var handläggaren på socialförvaltningen förvånad att BUP inte hade erbjudit samtalsstöd till dottern.

– De besök vi har haft på BUP har varit en kvart långa där enbart medicinering har diskuterats, inget mer djuplodande än så.

Inte den enda familjen

Hon ska också ha fått veta att hennes familj inte är den enda som sökt sig till socialförvaltningen efter att tidigare gått till BUP.

Ola Duregård, sektionschef för BUP i Uppsala län, ser negativt på att familjen kände sig tvungna att kontakta socialförvaltningen.

– Det är inte acceptabelt, men blir en illustration hur läget har varit på mottagningarna. Men så här ska vi inte göra, säger sektionschefen.

Efter att mottagningarna i Enköping, Tierp och Östhammar hållits stängda hänvisas patienter till Uppsala.

– Vi fick träffa en arbetsterapeut men det blev aldrig kontinuerligt. Det upphörde efter några besök, efter att personen meddelat att denne skulle sluta, säger Sara.

Omgivningen påverkas

Hon hoppas att mottagningen i Enköping ska öppna igen.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att barn och deras familjer får hjälp. Det är inte bara den person med diagnos som påverkas utan situationen blir slitsam för hela familjen. Jag tror inte att vi hade hamnat i den här situationen om stödet hade funnits i Enköping, säger Sara.

Sara heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet