Anastasia och Marta blev lättade över att fågeln kunde flyga efter att den föll från trädet. Foto: SVT

Busig festival för de små och lite större

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan pågår scenkonstfestivalen Busig i Gottsunda – en festival som riktar sig till barn och unga. Målet är att alla ska känna sig hemma på teatern.

Jackor och skor lämnas i foajén innan barnen i förskoleklassen från Valsätraskolan går in i en av salongerna på Gottsunda dans och teater. De följer fascinerat med i händelserna på scenen under de 30 minuter som föreställningen Fru Meier och Lilla Pip spelas av Teater Spektaklet.

– Allting var jättebra. Att fågeln flygde när den ramlade därifrån, säger Anastasia och pekar upp mot ett träd som står på scenen.

Kompisen Marta håller med.

”Alla ska känna sig inkluderade”

Ante och Noa tyckte att ”Fru Meier och Lilla Pip” var bra. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

Scenkonstfestivalen Busig riktar sig till barn och unga mellan två och 26 år.

– Barn och ungdomar är det viktigaste vi har. Det är de som är framtiden. Det är de som ska forma vårt samhälle. Vilken grupp man än tillhör ska man känna sig inkluderad och hemma, menar Carin Anlér Fiske som är projektledare för Busig.

När festivalen nu arrangeras för fjärde gången är temat ”hemma”.

Carin Anlér Fiske är projektledare. Foto: SVT

– Då har vi också valt föreställningar utifrån det. Det som är bra med skolteater är att alla är inkluderade oavhängigt föräldrarnas intresse eller ekonomi. När det gäller skolteater är det så bra för då är alla med på föreställningarna, säger Carin Anlér Fiske.

”Fett kul och intressant”

För den äldre delen av publiken visades under fredagen den omtalade pjäsen Ankomsten som baserar sig på den ALMA-belönade författaren Shaun Tans bildroman med samma namn. Den handlar om en man som tvingas lämna hem och familj på grund av krig och hur han etablerar sig i ett nytt land.

Gymnasieeleven Selam Awet tyckte att ”Ankomsten” var både kul och intressant att se. Foto: SVT

– Jag tycker det är fett kul och intressant att kolla. Vi har ju läst boken också, säger Selam Awet som går på Lundellska skolan i Uppsala och som själv drömmer om att bli skådespelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.