Saga Lundin fyller 16 år på söndag. Upplevelser är det enda hon önskar sig i födelsedagspresent. Foto: SVT

Cancersjuka Saga, 15, vill inspirera andra

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick 15-åriga Saga Lundin veta att hon har skelettcancer. Och i somras kom ett till tungt besked – tumören går inte att operera bort. Nu satsar hon på att få andra att uppskatta livet, och på att skapa minnen för familj och vänner.

– Jag tror att det betyder mycket för min familj att ha de minnena kvar om jag skulle gå bort, säger hon.

Saga Lundin gick i nionde klass när hon började få ont i benet. Det var en strålande smärta som bara blev värre. Hon sökte vård men kände att hon inte riktigt togs på allvar.

– De påstod att det var muskelinflammation. Att det inte var någon fara, att det skulle gå över, säger hon.

Tillsammans med sin mamma kämpade hon i flera månader för att få rätt vård. Till slut hade hon så ont att hon inte kunde gå till skolan, eller ens sova. Och det var först efter upprepade besök på akuten som hon undersöktes med magnetröntgen, och hennes cancertumör upptäcktes.

– Det var en tumör som satt i bäckenet, skelettcancer. Det blir som ben och brosk. Just då tänkte jag att det är en period man går igenom och sen blir allt bra igen. Det värsta var att jag skulle tappa håret. Men det visade sig att det var mycket svårare än så.

Innan Saga blev sjuk var hon innebandymålvakt. Foto: Privat

I juli fick hon förbereda sig på att det kunde bli aktuellt att operera hennes högra ben, för att få bort tumören.

– Det var jobbigt. Det var då jag kraschade lite. Det kändes som att allt skulle tas ifrån mig. Innebandyn, jag älskar snowboard. Vintern. Och hur skulle jag kunna känna mig vacker?

Men det blev inte så. Istället kom ett nytt besked.

– Läkaren sa att det går inte att operera dig utan att ha sönder hela din kropp.

I november avslutade hon en cellgiftsbehandling, och nu går hon på strålbehandling. Men hon är medveten om att det inte ser ljust ut.

– Från början ältade jag det väldigt mycket, varför händer det här mig? Men nu ältar jag det mer sällan. Det måste ju drabba någon och jag har ändå styrka att klara mig och försöka se det positiva i det hela. Jag och min familj har kommit så nära. Livet blir nästan bättre när man vet hur dåligt man kan ha det.

Kort efter cancerbeskedet började Saga att blogga om hur det är att leva med sjukdomen. Och idag har hon tusentals följare.

– Jag vill kunna gå tillbaka, jag vill dela med mig till mina nära och kära. Det känns lite läskigt att dela med sig av så mycket men det är så skönt för mig att jag får så bra respons och så mycket stöttning. Bloggen har hjälpt mig så oerhört mycket, folk är så snälla.

Saga tillsammans med mamma Jessica hemma i Björklinge. Foto: SVT
Foto: SVT

Många har engagerats av Sagas öde och privatpersoner har både samlat in och skänkt pengar för att hon ska få uppleva så mycket som möjligt. Meningen är att hon ska få kryssa sin bucket list.

Tidigare i höstas fick hon åka helikopter tack vare de pengar som privatpersoner skänkt. Hon har också rest utomlands genom organisationen Min stora dag, och när strålbehandlingen är klar i januari, hoppas hon kunna resa bort igen.

I höstas reste Saga till Rhodos med bästa vännen Cecilia. Foto: Privat

I helgen firar Saga sin 16-årsdag, och hon tror att många kommer för att fira henne. I födelsedagspresent önskar hon sig bara en sak.

– Just nu önskar jag mig bara upplevelser. Det är viktigt för mig att tänka tillbaka på när jag mår dåligt och sen tror jag att det betyder mycket för min familj att ha de minnena kvar om jag skulle gå bort. Det är det som betyder mest för mig, säger hon.

Uppdatering 30 juli 2018: Saga Lundin somnade in natten till den 30 juli 2018, 17 år gammal. Denna artikel publicerades i december 2016, då Saga var 15 år.

Mer om skelettcancer

Skelettcancer uppstår oftast av att cancer i någon annan kroppsdel sprider sig till skelettet. Detta kallas för sekundär skelettcancer. Men det finns också cancer som startar i skelettet även fast det är mycket ovanligt. Skelettcancer ger symptom som värk i skelettet i armar, ben och rygg.

Osteosarkom är den vanligaste typen av skelettcancer hos barn och ungdomar. Tumören sitter ofta i knäleden eller i axeln och drabbar oftast ungdomar i pubertetsåren. Symptom på osteosarkom är smärta även i vila.

Källa: cancer.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.