”Det blir väldigt svårt att kunna bo kvar här”, säger Hans Paxal. Foto: SVT

Chockhyror väntar efter renovering

Publicerad

Hyreshöjningar på uppemot 85 procent väntar hyresgästerna i Eriksberg

Hyresgästerna i Lågberget i Uppsala kan komma att få en hyreshöjning på mellan cirka 70 till 85 procent. Fastigheterna, som ägs av Rikshem är i behov av renovering och nu har man meddelat vilka hyresnivåerna blir.

– Jag är ju pensionär, så det blir väldigt svårt att kunna bo kvar här, säger Hans Paxal, hyresgäst.

Hans Paxal har han en tvåa med pentry, än så länge. Snart kallas det att han har han en tvåa med kök, trots att matlagningsplatsen inte kommer att bli en enda kvadratmeter större efter renoveringen. Däremot vill hyresvärden, Rikshem bygga för med en vägg vid den ena entren in till pentryt, det vill inte Hans Paxal.

– Det begränsar den fria rörligheten i lägenheten. Då måste jag gå runt när jag ska in i andra rummet. Det är inte så fiffigt, säger Hans Paxal.

Hans Paxal kan komma att få en nästan fördubblad hyra. Från cirka 3 600 kronor till närmare 7000 kronor i månaden. Rikshems har nu skickat ut information till hyresgästerna i området. Företaget vill dock inte svara på några frågor från SVT.

Exempel på föreslagna hyreshöjningar efter renoveringar

2 rum 39 kvm, hyra 3608 kr mån

Ny hyra efter renovering 6699 kr

2 rum 57 kvm, hyra 4713

Ny hyra efter renovering 8 225 kr

3 rum, 69 kvm, hyra 5543

Ny hyra efter renovering 9582 kr

3 rum 74 kvm, hyra 5883

Ny hyra efter renovering 10 006 kr

4 rum 84 kvm, hyra 6344

Ny hyra efter renovering Ny hyra 11 278 kr

Källa: Hyresgästföreningen och Rikshem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.