Dags för årets höjdpunkt i Gimo

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo dagar efter jul är det traditionsenligt dags för Knutmasso – karnevalen som Gimoborna lägger ner sin själ i.

Det sägs att Knutmasso har firats i över 300 år i Gimo. Samhället har officiellt sett runt 2 500 invånare, men under firandet fylls gatorna av betydligt fler människor.

– Det brukar vanligtvis vara omkring 5000 personer i tåget, säger Kenneth Karlsson, ordförande i Knutmassoföreningen.

För en utomstående kan det tyckas bisarrt. Ortsborna klär ut sig i stora, egengjorda utklädnader, ofta med stora huvuden gjorda i papier maché.

– De flesta brukar bygga på sina utklädnader i månader, under ett stort hemlighetsmakeri. Folk delar in sig i grupper och ingen utomstående får veta vad de ska vara, säger Kenneth Karlsson.

Folk tar ledigt

Tåget går längs Bruksgatan klockan 19 ikväll, men någon speciellt program finns inte, förutom en dans och prisutdelning efter 21. Tanken är att det ska vara ett evenemang utan organisation.

– Folk som bor eller har bott här träffas och umgås. Många tar ledigt från jobbet på Knutmasso och ofta dagen efter också av någon anledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.