”Den här festivalen kommer att bli historisk” konstaterar Basamba Drammeh. Foto: SVT

Dags för ny pridefestival i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm, Malmö och Göteborg har en. Likaså Skövde, Sundsvall och Växjö. En egen pridefestival alltså. Det känns nästan som att Uppsala har varit den enda staden utan, men nu i helgen blir det ändring på det när festivalen WelcomeOUT intar stan.

– De stora flaggorna är kvar på kontoret, förklarar Basamba Drammeh.

– Så vi får hålla tillgodo med de här, fyller Maria Hüneke i samtidigt som hon viftar med tre stycken miniatyrprideflaggor.

Tillsammans med drygt femtio personer till är de med och arrangerar pridefestivalen WelcomeOUT i Uppsala i helgen. En festival som bland annat bjuder på föreläsningar, workshops och filmvisningar.

– Så blir det parad på söndag också, och då lovar jag att vi har större flaggor, skrattar Maria Hüneke.

Fokus på nyanlända

Initiativet till festivalen togs av RFSL Newcomers, som är ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer.

– Festivalen sågs som ett sätt att skapa en mötesplats där nyanlända kunde träffa svenskar och visa att Uppsala är en inkluderande stad, säger Maria Hüneke.

Basamba Drammeh, som själv kom till Sverige från Gambia för knappt ett år sedan, förklarar att festivalen är ett sätt att lyfta fram HBTQIA-personer (se faktaruta för förklaring) med internationell bakgrund.

– Jag såg Sverige som ett väldigt liberalt samhälle för HBTQIA-personer, vilket passade mig. Därför kom jag hit och jag har inte ångrat mitt beslut, ler han.

Prideparad

Basamba Drammeh har svårt att välja ut en programpunkt som han ser mest fram emot, Maria Hüneke är desto mer säker.

– Det är paraden på söndag, den känns mest spännande.

Tror du att folk kommer att satsa och klä upp sig som man gör i exempelvis Stockholms parad?

– Jag vet inte, men jag hoppas det.

Welcome out

Festivalens fokus ligger på HBTQIA-personer med internationell bakgrund, det vill säga homosexuella, bisexuella, transexuella, queer, intersexuella och asexuella personer som är nyanlända eller levt i Sverige under några år.

festivalens hemsida hittar du hela festivalprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.