I Sverige har vi sedan 1980 varje vår ställt fram klockan en timme. För att sedan ställa tillbaka klockan en timme på hösten. Foto: Fredrik Sandberg TT

Dags för sommartid

Publicerad

I helgen är det dags att ställa fram klockan. Natten mot söndag övergår normaltid till sommartid.

Klockan två natten mot söndag övergår normaltid till sommartid. För att komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas kan man tänka på minnesregeln om utemöblerna.

På våren ställs utemöbler och grill fram från förrådet och på hösten ställs de tillbaka igen.

Den sista helgen i mars ställs klockan fram en timme och den sista helgen i oktober ställs klockan tillbaka en timme. Omställningen sker klockan två natten mot söndag.

Tanken med sommartid är att ta bättre vara på den ljusa delen av dygnet. Men för länder som ligger nära polerna är inte sommartid avgörande för att ta vara på dagsljuset. En del ifrågasätter därför bruket av sommartid i länder som Sverige, Norge och Finland.

Mer i fas

1916 gjordes försök med sommartid i Sverige, men protester gjorde att försöket stoppades. Det var först 1980 som sommartiden infördes igen, men perioden var då något kortare än dagens sommartid. 1996 ändrades EU reglerna för sommartid och perioden då sommartid råder förlängdes från sista helgen i mars till sista helgen i oktober. Huvudargumentet för ändringen var att Sverige skulle vara mer i fas med sina europeiska grannländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.