Foto: Bildbyrån

Dalkurd kan komma att flytta till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Fyra i Superettan och klara chanser till både kval- och direktplats till Allsvenskan. Då tvingas Dalkurd bort från hemstaden Borlänge. Nu kan Uppsala bli ny adress.

Det är ordföranden i föreningen, Ramazan Kizil, som öppnar upp för flytt till Uppsala. I en intervju med UNT säger han att läget är akut och en flytt måste bli av. Bakgrunden är att den dispens som hemmaarenan Domnarvsvallen har för spel i Superettan går ut nästa år och enligt Kizil får man inga besked av Borlänge kommun kring hur man ska kunna spela vidare.

– Borlänge vill inte ta risken och lova oss någonting. De säger massa saker, men det blir aldrig något. Nu blir vi tvungna att leta en annan kommun då vi inte får spela på Domnarvsvallen, säger Kizil till UNT.

”Fin stad”

Enligt Ramazan Kizil är Uppsala ett av de främsta alternativen.

– Det är en fin stad. Vi har många supportrar där. Det kommer en fin arena, men det finns också i Gävle och Västerås, vi får se. Det jag kan säga är att Uppsala är inom vår planering.

Om Uppsala plötsligt skulle få två elitlag i fotboll på herrsidan lär publiktrycket öka i stan. När Sirius och Dalkurd möttes på Studenternas tidigare i våras kom 4 475 personer till matchen. Långt över Uppsalalagets snitt.

Dalkurd FF

Klubben bildades av kurder i Borlänge 2004 utifrån ett projekt som IK Brage genomförde för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar.

Dalkurd vann sin serie varje år från debuten 2005 i division 6 till spel i division 1 2010. Nu har de klättrat till toppen av Superettan.

Under säsongen 2007 i division 4 slog klubben målrekord när man lyckades göra 126 mål på 22 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.