Maria Emtfors. Enhetschef Migrationsverket

Därför utvisas Mahdi medan hans bror får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Sohrabi saknar egentligen skyddsskäl. Därför utvisas den äldre broderna medan den yngre får stanna – med hänsyn till barnets bästa, enligt Migrationsverket.

Det Migrationsverket har att pröva är om en person behöver skydd. Om det inte finns skyddskäl är utrymmet att bevilja uppehållstillstånd snävt, säger Maria Emtfors, enhetschef på Migrationsverket i Uppsala.

– I det här fallet har vi bedömt att de båda bröderna saknar skyddsskäl. Den yngre brodern, som är ung och saknar nätverk, familj eller släkt i Afganistan har vi beviljat uppehållstillstånd med med hänvisning till särskilt ömmande skäl och med barnets bästa i åtanke. För den äldre brodern, som snart fyller 18 har vi gjort en annan bedömning, säger Maria Emtfors.

Läs mer: Mahdi, 17, utvisas – lillebror får stanna

Men kan det vara ”för barnets bästa” att splittra en familj så här?

– När det gäller familjeband har vi att förhålla oss till Europadomstolens praxis. Där pratar man om kärnfamiljen och syftar då i första hand på förälder och minderåriga barn, säger Maria Emtfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.