Stina Hultén hade inte hunnit smälta vinsten när SVT Nyheter Uppsala nådde rektorn. Foto: Karin Molin/TT

De fick årets pedagogpriser

Publicerad

Årets ledare inom skolan prisades för första gången av Uppsala kommun. Ytterligare tre fick ta emot pedagogpris. – Jag är jättestolt, men har inte hunnit smälta det hela, säger den vinnande rektorn.

I fredags presenterade Uppsala kommun vinnarna för årets pedagogpris, som utbildningsnämnden delar ut. Totalt prisades fyra personer, varav en vinnare tog emot det nyinstiftade ledarskapspriset. Vinnaren: Stina Hultén, rektor på Liljeforsskolan.

– Jag är jättestolt, men har inte hunnit smälta det hela. Det känns roligt att nomineringen har kommit från flera håll på skolan, från lärare, elevhälsoteamet och administration, säger rektorn.

”Uppmuntrande och inspirerande”

Ledarskapspriset riktar sig till ledare inom förskola, grund- och gymnasieskola. Motiveringen för Liljeforsskolans rektor löd i korthet: ”Med stort engagemang leder Stina Hultén Liljeforsskolan för att eleverna ska nå sina mål och för att medarbetarna ska utvecklas. På ett framgångsrikt, uppmuntrande och inspirerande sätt leder Stina också ett systematiskt kvalitetsarbete där frågeställningar kring sociala och ekonomiska frågor, miljö och delaktighet integreras.”

– Alla som jobbar i skolan kämpar och lägger ner sin själ i arbetet. Jag vill att alla ska känna sig delaktiga, och analysera vad skolan behöver, säger Stina Hultén.

Tre pedagogpristagare

De tre pedagoger som tog hem årets pris är Åsa Öhman Rudén på Täljstenens förskola, Anna Blomqvist på Bergaskolan och Karolina Kalat på Rosendalsgymnasiet.

Varje pristagare får 8.000 kronor i prissumma. Priset överlämnas vid kommunfullmäktiges sista möte för året, 12 december.

– Uppsala har många duktiga lärare. Det märks eftersom vi har fått in många nomineringar. De här priserna ger oss möjlighet att lyfta några medarbetare som har utmärkt sig i sin roll. De har bidragit till ökad kunskap och en trygg skolgång för våra barn och elever, säger Caroline Hoffstedt, (S) utbildningsnämndens ordförande, i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.