Rättegången mot de tre män som misstänks för inblandning i den misstänkta våldtäkten som sändes live på Facebook inleds i morgon.

De ska vittna om ”Facebookvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 mars startar rättegången mot de tre män som åtalats för inblandning i den misstänkta våldtäkt som sändes live på Facebook. Åtta personer ska vittna om vad sina iakttagelser på nätet.

Sex kvinnor och två män ska inför rätten berätta om vad de såg i den slutna Facebookgruppen tidigt på morgonen den 22 januari.

Kort efter att livesändningen avslutats får polisen kontakt med ett kvinnligt vittne på telefon. Hon beskriver att hon sett vad hon uppfattat som en våldtäkt och berättar om att tre män fanns i lägenheten. Den 18-åring som nu står åtalad ska under sändningen ha sagt ”det är så här man gör med svenska horor”.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Visar pistol

När kommentarerna till livesändningen börjar hagla och de tre männen anklagas för att ha våldtagit kvinnan blir 18-åringen uppretad, visar en pistol och säger ”ni kan komma och göra upp med mig” och ”jag ska knäppa er alla”.

Kommentarer från andra i Facebookgruppen leder fram till en adress och det kvinnliga vittnet ber sin kamrat larma polisen.

Ett annat kvinnligt vittne är administratör i flera Facebook-grupper och säger i polisförhör att hon och andra administratörer brukar hjälpas åt att hålla koll på de olika grupperna. Natten till den 22 januari var hon på jobbet och uppmärksammade plötsligt livesändningen med den misstänkta våldtäkten. Hon beskriver en tjej som låg på en säng medan en person står lutad över henne och två andra står intill och skrattar.

Kvinnan beskrivs som utslagen

De åtta vittnenas beskrivningar av kvinnans tillstånd är samstämmiga: Hon beskrivs som ”utslagen” eller ”medvetslös”. Vittnena uppfattar henne som drogad eller i alla fall mycket berusad. Under tiden som den misstänkta våldtäkten sker så rör hon sig inte.

Flera vittnen beskriver hur männen försöker dölja sina ansikten när de förgriper sig på kvinnan. Vittnena berättar också om hur männen senare försöker få kvinnan att säga att inget har hänt.

De tre män som misstänks för inblandning i våldtäkten har i polisförhören alltjämt nekat till brott.

Vittnesförhören börjar under den andra rättegångsdagen, den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet