Debattinlägg: ABC kräver öppen rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Med tanke på Göran Lindbergs bakgrund har allmänheten rätt att få veta vad som har hänt. Håll inte rättegången bakom slutna dörrar, uppmanar företrädare för SVT ABC, SR Uppland och UNT.

På tisdag inleds vid Södertörns tingsrätt rättegången mot före detta länspolismästaren Göran Lindberg. Det är en unik rättegång. En före detta länspolismästare har aldrig tidigare stått anklagad för grova sexbrott.

Skadat förtroendet för polisen

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

Göran Lindberg var i Uppsala län en mycket framträdande personlighet med stora ambitioner i frågor som rör jämställdhet, sexuella trakasserier och sexuella brott mot barn. Det är många som tidigare haft mycket stort förtroende för honom som i dag vill veta vad som verkligen har inträffat. Läsare, lyssnare och tittare har all rätt att få veta vad som hänt.

Utan tvekan har Lindbergfallet skadat förtroendet för det svenska rättväsendet och polisen.

När nu fallet ska upp i rätten är det därför av stor betydelse att rättegången bedrivs med största möjliga öppenhet. En öppen rättegång kan också mildra den flod av ryktesspridning som omgärdar fallet. Det är därför mycket allvarligt att ansvarige åklagare Håkan Roswall vid Södertörns tingsrätt har valt att sekretessbelägga hela förundersökningen och förordat en stängd rättegång.

Medborgarnas rätt

Vi förstår att det finns integritetsavväganden att göra i det aktuella fallet som kan leda till att delar av rättegången hålls inför stängda dörrar. Men det måste finnas andra delar som går att offentliggöra. Det finns flera exempel på sexbrottsrättegångar där delar eller hela rättegången har varit offentlig.

Det här handlar inte om att vi vill ha en ”riktigt bra story” utan om medborgarnas rätt att få veta vad den före detta högsta chefen för polisväsendet i Uppsala faktiskt anklagas för.

Vi anser att det här är en unik rättegång där allmänintresset måste väga över. Vi menar därför att Södertörns tingsrätt måste besluta att låta så stora delar som möjligt av förundersökningen bli offentlig och att rättegången ska hållas för öppna dörrar så långt det är möjligt med hänsyn till brottsoffrens integritet.

Anja Hildén,

redaktionschef SVT ABC

Andreas Miller,

kanalchef SR Uppland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidigare polischef dömd för grova sexbrott

Mer i ämnet