Doktorand åtalas misstänkt för giftspridning

Uppdaterad
Publicerad

Doktorandens plan ska ha varit att pressa den tjeckiska staten på bitcoin motsvarande drygt fjorton miljoner kronor. Annars skulle giftet spridas i varuhus.

Den 27-årige doktoranden misstänks för att vid minst tolv tillfällen, mellan september 2013 och april i år, ha stulit gift från Uppsala universitet. I november 2014 ska han enligt åklagaren ha sänt giftet cyanogenbromid till Tjeckien. Försändelsen fångades dock upp av tjeckiska myndigheter.

14 miljoner kronor

Samma månad fick den tjeckiske inrikesministern ett utpressningsmejl.

Tillslaget mot doktoranden

– Man hotade sprida giftet bland allmänheten via vatten eller luft i shoppingcentrum. Utpressarna krävde, om jag kommer ihåg rätt, omkring 5 000 bitcoin, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren.

Den elektroniska valutan bitcoin motsvarade drygt 14 miljoner kronor, vid tillfället för brottet.

Enligt Henrik Söderman har den tjeckiska polisen inte lyckats gripa den eller de som ska ha skickat mejlet.

– Inga pengar betalades ut. Jag tror att 27-åringens roll i det här är att utpressarna har beställt giftet från honom, säger Henrik Söderman.

Därför kommer mannen att åtalas för medhjälp till försök till grov utpressning. Vad gäller giftstölderna från universitetet är rubriceringen grov stöld.

Köpare i Frankrike

Dessutom väntas mannen även åtalas för grovt brott mot lagen om krigsmateriel, under vilken illegal hantering av giftet ricin faller. Polisen har beslagtagit en mindre mängd gift hos mannen, men fortfarande saknas gift som mannen ska ha sålt via en nätsida.

– Vi har inte kommit hela vägen fram när det gäller köparna. I ett fall har vi spårat en köpare i Frankrike som hade beställt kloroform. Men ingen utredning pågår mot mannen för det är inte straffbart att hantera kloroform på det sättet, säger Söderman.

TT: Har ni uppgifter om att gift ska ha köpts av misstänkta terrorister?

– Nej, men det betyder inte att det inte är så. Vi vet helt enkelt inte.

27-åringen nekar till brott. Om han döms väntar ett långt fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet