Dottern vill att alla ska veta att hennes pappa inte var sig själv den där dagen då han sköts till döds. Foto: SVT

Dottern till skjutne mannen: Pappa var godhjärtad

Uppdaterad
Publicerad

”Bra att de sköt honom. Bra att han dog.” Så lät det i kommentarsfälten efter att hennes pappa just blivit skjuten av polisen. Men dottern vill att alla ska veta att hennes pappa inte var sig själv den där dagen i början av maj.

– ”Bra att de sköt honom, det var bra att han dog. Rätt åt honom, han förtjänade det.” Det är i den stilen folk skrivit. Jag blir arg och förvånad över att folk kan sitta och skriva saker utan att veta fakta, utan att veta vem personen är eller varför nåt sånt händer, säger hon.

Samtidigt som polisen jagade en misstänkt gärningsman i Uppsala, kunde hans dotter följa händelseutvecklingen på de lokala nyhetssajterna. Och när hennes pappa senare sköts till döds av polisen, såg hon de elaka kommentarerna mot honom i kommentarsfälten. Kommentarerna sårade och väckte ilska, och hon känner inte alls igen den bild som gavs av hennes pappa den dagen.

Attacken vid Forumgallerian

BAKGRUND: Två poliser skadade – man sköts till döds

”Väldigt omtänksam”

– Han var en godhjärtad människa som var jättefin och hade humor. Han var speciell. Och han var väldigt omtänksam mot alla sina nära och kära.

Det blev en stor polisinsats den där dagen i början av maj. Efter en misstänkt misshandel mot en kvinna i en lägenhet på Dragarbrunnsgatan i Uppsala begav sig polisen dit för att göra en teknisk undersökning. Utanför en hiss mötte de gärningsmannen, ett möte som slutade med att en polisman blev slagen i huvudet med en kedja. Mannen lyckades fly platsen och jagades nu av polisen.

När dottern fått höra om vad som hänt begav hon sig till Dragarbrunnsgatan och pratade med poliserna på plats, för att tala om för dem att hennes pappa inte var vid sina sinnes fulla bruk just den här dagen. Hon hoppades att polisen skulle förstå hur de skulle bemöta honom.

LÄS MER: Läs dotterns brev om skjutne pappan

Sköts till döds

Men när polisen senare på eftermiddagen hittade pappan och skulle gripa honom i Ulleråkersområdet, knivskars en polis i axeln, och det hela slutade med att pappan sköts till döds av polisen.

– Han mådde inte bra men han borde inte ha skjutits. De borde ha hanterat det på ett helt annat sätt. De borde veta hur de ska hantera en person som är i det tillståndet.

Psykiska problem

Under flera år hade mannen haft kontakt med psykvården, och det var en rad händelser som ledde fram till att allt brast för pappan den här dagen, berättar dottern:

 – Jag förstod att han inte mådde så bra den här dagen, på grund av olika anledningar men jag visste inte att det var så illa.

Även psykvården de borde ha ingripit för att förebygga det dödliga slutscenariot, menar hon.

– De borde vetat bättre. De borde ha tagit honom mer på allvar.

Som tjuren Ferdinand

Hur går du vidare efter det här?

– Jag vet inte jag har inte hunnit uppfatta vad som har hänt än. Det är fortfarande overkligt. Jag tror inte jag någonsin kommer göra det utan jag kommer nog bara ta dag för dag.

Varför vill du berätta om din pappa?

– För jag vill att alla ska se att det där inte var han. Att han inte var en sån person. Att han var en fin person. Han var jättelugn och snäll och tyckte mycket om att vara i naturen. Han var som tjuren Ferdinand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet